Storegate har medvind när säker data blir viktigt – får in CSN

StoregateMolntjänst

Matz Karlsson, vd Storegate

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Har ställt om för att erbjuda företag säker lagring.


Att data ska lagras lokalt och säkert under svensk lagstiftning har blivit ett allt vanligare krav de senaste åren, framförallt i offentlig sektor. Det är något som det svenska molntjänstbolaget Storegate har siktat in sig på och nu landar de Centrala Studiestödsnämnden, CSN, som kund.

“Det här intresset från offentlig sektor har vi känt av under en längre tid nu, där vi faktiskt inte får berätta om vårt arbete med många av de större företagen på grund av sekretess. Därför är vi också glada att just CSN ansluter som kund, de är en myndighet som många har ögonen”, säger Matz Karlsson, vd på Storegate.

Storegate, med bas i Karlshamn, drog igång sin verksamhet redan 2003 och erbjuder lösningar för att dela, samarbeta och lagra data i molnet. Bolaget riktade länge sin tjänst mot privatpersoner, även om det var i samarbete med aktörer som Telia och Comhem, men sedan en tid tillbaka växlat om och riktar sig istället mot företag.

En omställning som Matz Karlsson berättar är orsaken till att omsättningen i bolaget de senaste fyra åren har legat stilla strax söder om 20-miljonerstrecket.  

“Vi har vuxit kraftigt på företagssidan samtidigt som vi har lämnat marknaden för privatpersoner. Nu befinner vi oss i ett läge där det kommer synas att omsättningen ökar uppåt igen”, säger han.

Konkurrerar inte med jättarna

Matz Karlsson lyfter också fram att de inte konkurrerar med aktörer som Microsoft, istället vill de erbjuda sin tjänst som ett komplement till deras tjänster för att företag och organisationer ska kunna hantera sin data hos en svensk leverantör med lagring i Sverige.

För CSN har det handlat om att hitta en säker tjänst för att hantera data både internt och med externa kontakter.

“Målet med denna tjänst är att i första hand på ett smidigt sätt med hög IT-säkerhet och full regelefterlevnad kunna hantera data mellan oss och våra samarbetspartners”, säger Ulf Gustavsson, leverantörsansvarig för IT-arbetsplats på CSN.

Under 2019 hade Storegate en nettoomsättning på 17,6 miljoner kronor och ett resultat på 0,8 miljoner.

Läs mer