Northvolt och Volvo ska bygga batterifabrik för 30 miljarder

Volvo CarsNorthvoltElbilar

Peter Carlsson, vd Northvolt och Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Volvo börjar jobba med Northvolt för att förse sina elbilar med batterier.

Den svenska batteriutmanaren Northvolt och biljätten Volvo cars inleder ett samarbete kring elektrifieringen av Volvos bilar. Bolagen kommer tillsammans att bygga en ny jättefabrik någonstans i Europa till 2026, det skriver de i ett pressmeddelande. 

Enligt DI ska den nya fabriken kosta mellan 25 och 30 miljarder kronor att färdigställa.

“Genom att arbeta med Northvolt kommer vi att säkra upp tillgången av högkvalitativa och hållbara batterier under vår transformation till ett elbilsföretag”, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo car group.

Northvolt har tidigare fått kalla handen av Volvo på grund av att batteritillverkaren inte kunde få fram tillräckligt många batterier snabbt nog. 

Men nu har bolagen alltså kommit överens och inlett ett samarbete.

Ska bli lika stor som fabriken i Skellefteå

Fabriken som ska stå klar 2026 kommer vara i ungefär samma storlek som den Northvolt redan idag bygger i Skellefteå, med omkring 3.000 anställda och en årlig kapacitet på 50 gigawattimmar. Var den ny fabriken ska byggas är ännu inte bestämt.

Volvo och Northvolt ska också skapa ett gemensamt forsknings- och utvecklingscenter som ska stå klart i Sverige redan 2022 och med start redan 2024 kommer Volvo att börja köpa batterier till sina bilad av Northvolt.

“Volvo Cars och Polestar är ledande i industrins elektrifiering och perfekta partners på vår resa. Där målet är att utveckla och producera världens mest hållbara battericeller”, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd på Northvolt.

Volvo har som mål att sälja enbart elbilar med start redan 2030.

Läs mer