Forskare: Fingeravtrycksensorer kan luras med en vanlig skrivare

Biometri
Forskare: Fingeravtrycksensorer kan luras med en vanlig skrivare

Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Bakslag för biometribranschen efter ny rapport. Så lätt lurar du en fingeravtrycksensor.

Svenska Dagbladet rapporterar nu att forskare vid Michigan State University har publicerat en rapport om hur man kan använda ledande bläck för att fuska till sig någon annans fingeravtryck.

Till en början behöver man en högkvalitativ bild av fingeravtrycket som ska användas. Sedan scannar man fingeravtrycket, spegelvänder det och skriver ut bilder i lagom storlek med ledande silverbläck. Forskarna använde en helt vanlig skrivare i studien.

Metoden har testats på två olika telefoner varav den ena har en sensor från svenska Fingerprint Cards och den andra använder en sensor från konkurrenten Synaptics.

Enligt SVD konkluderade forskarna med att Huawei-telefonen med Fingerprints teknologi var något svårare att ta sig in i, men lyckades ändå med flera olika fingrar.

I rapporten hävdar forskarna att det behövs högre säkerhet i de fall där fingeravtrycken används för att göra betalningar eller för att låsa upp mobilen.

Rapporten släpptes 19 februari. I mitten av februari presenterade även Fingerprint sin nya lösning för att öka skyddet mot just falska fingrar.

Läs hela rapporten här.

Läs fler artiklar
LÄS MER