Paradox-miljardären Fredrik Wester köper in sig i spansk fotbollsklubben Gimnàstic de Tarragona

Paradox Interactive Fotboll Investering
Paradox-miljardären Fredrik Wester köper in sig i spansk fotbollsklubben Gimnàstic de Tarragona

Fredrik Wester, medgrundare av Paradox. Foto: press.

Martin Hävner

Reporter

Paradox ordförande och storägare Fredrik Wester förvärvar stor andel av den spanska fotbollsklubben Gimnàstic de Tarragona.

Och han öppnar för att gå in i en för svenskar betydligt mer känd klubb.

“Jag hade gärna ägt Hammarby ihop med Zlatan”, säger han.

Gimnàstic de Tarragona håller till i spanska tredjedivisionen men siktar upp mot den högsta divisionen i landet: La Liga.

Paradox-grundaren Fredrik Wester har länge haft tankar på att investera i en fotbollsklubb, säger han till sajten Fotboll Direkt som rapporterar om affären.

“Jag hade gärna ägt Hammarby ihop med Zlatan. Om han är ett lejon på planen så är jag ett lejon i styrelserummet. Det hade varit kul att kunna matcha det på något vis i framtiden”, säger han till sajten.

Fredrik Wester äger drygt 33 procent av aktierna av gamingbolaget Paradox Interactive, en post som är värd lite mer än 6 miljarder kronor, enligt ägardatatjänsten Holdings. Bland hans övriga investeringar kan ett kortare inhopp in den omsusade nättidningen Bulletin nämnas.

Han lämnade vd-posten i Paradox för ett par år sedan och är numera bosatt i Spanien. efter att granskat olika spanska klubbar för valet på Gimnàstic de Tarragona som ligger på bilavstånd från Fredrik Westers hem utanför Barcelona.

“Vi börjar med 20 procent. Det var det klubben var beredd att ge ifrån sig nu”, säger han till Fotboll Direkt och han antyder att han är beredd att köpa mer om rätt läge skulle uppstå.

Ska jobba långsiktigt

Han betonar att han kommer jobba långsiktigt med klubben och dess talanger.

“Du kan inte sparka vänsterbacken och tränaren bara för att vi förlorade en match på söndagen”, säger han.

Han utesluter inte investeringar i svenska fotbollsklubbar, men medger samtidigt att regeln som kräver att medlemmarna äger 51 procent gör honom tveksam.  

"Jag behöver hitta rätt mentalt innan jag ger mig in en större svensk klubb", säger Fredrik Wester. 

Fredrik Wester är inte den enda svenska tech-profilen som har ett brinnande fotbollsintresse och kan tänka sig att omsätta det i ägarskap. Som bekant har Spotify-grundaren Daniel Ek gjort flera försök att förvärv den engelska klubben Arsenal. 

Läs mer

Spiltan växlar upp: "En ny spännande fas"

Antler har gjort 58 investeringar under coronapandemin

Svenska spelsuccén Paradox ökar – 199 miljoner i vinst senaste kvartalet

Läs fler artiklar
LÄS MER