Sök

Annonssamarbete med Klarna

Klarna vill sätta press på branschen – kartlägger marknaden på sajten Wikipink

KlarnaHållbara betalningar

Ebba Arnborg

Klarna lanserade för några veckor sedan sajten Wikipink där de presenterar hur stor andel av Klarna-köp som får påminnelse respektive går till inkasso. Nu utmanar de konkurrenterna att göra detsamma med syftet att kartlägga branschen. “Nu börjar tävlingen om mest hållbara betalningar”.

Nyfiken på Wikipink? Kolla här!

Svenska konsumenters möjligheter att få låna snabba och stora pengar rakt in på kontot är oändliga. Det är en mångmiljardbubbla där många sitter fast i dyra blancolån och bygger ett stigande skuldberg hos Kronofogden. 

Den sammanlagda summan av kraven som skickades till Kronofogden under 2020 var den högsta någonsin, 21,7 miljarder kronor. Men till skillnad från vad man kan tro så har inte antalet svenskar som fastnar i skuldberget ökat – de har faktiskt minskat mellan 2010-2020. Skuldsumman har däremot ökat och snittet ligger idag på 217 000 kronor.

Fler perspektiv och ökad kunskap

I debatten om konsumtionslån pekas även e-handeln ut som drivande bakom den ökade skuldsättningen i Sverige. Något som fick Klarna att besluta sig för att öppna upp sajten Wikipink där de öppet presenterar sin statistik. Nu tar de steget längre och utmanar sina konkurrenter att dela med sig av sin statistik.

Nyfiken? Här kan du se statistiken! 

“Något är fel på den svenska kreditmarknaden. Vi är inte felfria men vi är inflytelserika och det ska vi utnyttja för att driva en positiv förändring”, säger Klarnas marknadsdirektör David Sandström.

Blancolånen den stora boven

En stor bov när det gäller svenskarnas skuldberg är blancolån. Enligt Finansinspektionen är det genomsnittliga blancolånet 110 000 kronor och den genomsnittliga återbetalningstiden är 84 månader.

För att sätta det i kontext så är ett genomsnittligt Klarna-köp (direktbetalningar exkluderade) 813 kronor och återbetalas i genomsnitt på 36 dagar. Den typen av faktura- och delbetalningsköp som Klarna erbjuder återfinns i en kategori som utgör endast 9 procent av konsumtionslånen i Sverige.

För att visa upp hur det faktiskt står till på den svenska kreditmarknaden väljer Klarna nu att visa upp sin egen statistik publikt via sajten Wikipink – och uppmanar dessutom sina konkurrenter i branschen att göra detsamma. Se statistiken här!

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har tidigare framhållit att oschyssta metoder satt svenskarna i en spiral av större och större blancolån med längre och längre amorteringstider. Det håller David Sandström med om, och tillägger:

"Klarna är samtidigt en av få banker som konsumenter har förtroende för. Det förtroendet vill vi nu tacka för genom att driva på en förändring av branschen, och göra den bättre för konsumenterna”, säger David.

Så bra är män jämfört med kvinnor på att betala sina köp i tid - se Klarnas statistik här!

Hållbara betalningar

Klarna tror att om fler publicerar sin statistik, kommer det att skapa en sund press på alla aktörer, såväl handlare som banker och betaltjänster, att prioritera konsumenters finansiella hälsa högre.

”Om begreppet hållbara betalningar inte funnits tidigare så skapar vi det nu. Och genom att utmana branschen att visa hur statistiken ser ut hos dem, inleder vi nu även tävlingen om mest hållbara betalningar”, säger David.

Nyfiken på Wikipink? Kolla här!

Läs mer