De får inte spela i Fotbolls-EM – men satsar på startups istället

Challengermode Gimi Fotboll
De får inte spela i Fotbolls-EM – men satsar på startups istället

Tobias Blixt

Reporter

EM i fotboll pågår för fullt. Men många fotbollsspelare har också satsat på både investeringar och egna startups vid sidan av sina karriärer.

Fotboll i all ära, men vi på Breakit är mest intresserade av affärer. Eller, några av oss är rätt intresserade av fotboll också – men det får vi inte skriva om här på sajten så ofta. 

Det finns såklart undantag och nu är det EM. Vilket innebär att vi kan utnyttja intresset för Sveriges match mot Slovakien för att få berätta för er läsare om några av de många investeringar och startup-satsningar som faktiskt finns bland svenska fotbollsspelarna (och andra profiler)!

När vi gjorde en liknande artikel i samband med Fotbolls-VM 2018 så fanns det en hel del exempel från landslaget. I år ser det betydligt tunnare ut (vi kanske missar någon, mejla och tipsa i så fall!).

Men här kommer helt enkelt en lista på några av de svenska fotbollsspelare, och några andra i fotbollssverige, som har satsat på startups. 

Robin Olsen och Pontus Jansson

De två landslagsspelarna har ett gemensamt investeringsbolag kallat PJ & PL. De har bland annat har satsat på skolstartupen Studybee, som ska hjälpa elever och lärare genom att fungera som ett hjälpmedel i klassrummet. Duon har även investerat i den digital coachingplattformen Twiik.

Zlatan Ibrahimovic

Sveriges superstjärna har gjort flera mer eller mindre lyckade investeringar. Det höll bland annat på att ställa till det för honom inför EM, eftersom att Zlatan varit delägare i bettingsajten Bethard, vilket gjorde att han hotades av böter i miljonklassen inför turneringen. Bethard har nu sålts, men Zlatan missade ändå EM på grund av ett skadad knät. Utöver sitt ägande i Bethard har Zlatan Ibrahimovic också satsat på en del gaming-bolag, exempelvis e-sportplattformen Challengermode.

Philip Haglund

Den tidigare Sirius-spelaren (nu Brommapojkarna) har en egen startup i Gimi som ska lära barn och unga att hantera pengar med ett eget betalkort. Den satsningen kan ni läsa mer om i den här öppenhjärtiga intervjun från ifjol.

Hanna Marklund

Fotbolls- och TV-profilen är delägare i Photon Spots som vill revolutionera idrotten med sensorteknik och 3D-kameror som ska mäta hur idrottarna presterar och hur de kan optimera sin träning.

Andreas Granqvist

Vi vet inte om Andreas Granqvist fortfarande är delägare i e-sportbolaget G-loot. Men 2018 var han en av investerarna när det hajpade bolaget tog in 100 miljoner kronor. Då investerade även Martin Dahlin och Robin Söderling i bolaget. Har tidigare även investerat i Norr Company.

Per Frick

Elfsborgspelaren är en av grundarna bakom modemärket Ciszere som lanserades 2016. Under 2019 omsatte bolaget 3,5 miljoner kronor och Per Frick ser ut att ha en karriär att falla tillbaka emot när han känner sig klar med fotbollen.

Jonas Eriksson (domare)

Syns just nu i SVT:s sändningar innan matcherna men har också blivit mångmiljonär efter försäljningen av rättighetsbolaget IEC in sports. Han har sedan dess investerat i flera olika bolag och i höst syns han som en av drakarna när SVT kör en ny säsong av Draknästet.

Daniel Larsson, Erik Friberg och Gusten Dahlin (fotbollsexpert)

Har alla  investerat i startupen Meetball, som vill skapa ett slags Clubhouse fast för videomöten. Människor länkas ihop för korta videomöten utifrån sina profilbeskrivningar.

Rami Shaaban

Den gamle fotbollsmålvakten är inte aktiv på planen längre, men investerade i fakturatjänsten Billogram redan 2016. Idag är han också aktuell som fruktodlare (!), med Rami Fresh vill han bland annat sälja vindruvor och sötpotatis.

Läs fler artiklar
LÄS MER