Ny teknik ska göra wifi 10.000 gånger mer energieffektivt

IoTInternet of things

Foto: jefferb/Pixabay

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Den nya tekniken kan bli central för den väntade vågen av uppkopplade saker, eller internet of things.

Det är magasinet Wired som rapporterar om den nya teknologin, som kallas för “passivt wifi”.

“Att använda passivt wifi kommer öka batteritiden på dina prylar i ungefär samma utsträckning som att stänga av wifi helt och hållet”, säger en av utvecklarna, Bryce Kellogg, till Wired.

Exakt hur tekniken fungerar är ganska komplext. I korthet går det ut på att den uppkopplade prylen bara speglar wifi-routerns signaler istället för att ha en egen analog radiosändare i sig.

Den nya tekniken har dock inte riktigt samma kapacitet som vanligt wifi och kommer däremot inte att ersätta den helt och hållet. En ingenjör som Wired har pratat med hävdar att tekniken kan bli viktigt för vidareutvecklingen av Internet of things, eller uppkopplingen av alla saker runt omkring oss.

“Jag skulle kanske inte använda den för att kolla på ett Youtube-klipp. Men för många IOT-produkter är den här teknologin helt perfekt. Radion är oftast den största energitjuven i mobiltelefoner. Den här teknologin gör det möjligt för IOT-produkterna att skicka små datamängder fram och tillbaka även om de går på batterier”, säger Chris Valenta, ingenjör på Georgia Tech Research Institute, till Wired.

Läs mer