Sverige i ny topplacering – högst värderade techbolag i Europa

SpotifyKlarnaVärderingar

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Kutar om Storbritannien och tar ledningen.


Sverige springer om Storbritannien och tar täten som landet med de högst värderade techbolagen i Europa. Något som sker samtidigt som värdet på hela techsektorn har fördublats de senaste två månaderna, det skriver GP Bullhound i en ny rapport som bland annat uppmärksammats av Realtid.

Enligt GP Bullhound var värdet på de svenska techbolagen hela 151 miljarder dollar den 12 maj 2021, vilket är något högre än tvåan Storbritannien på 149 miljarder. 

Övriga länder med högst värderingar är Tyskland på 119 miljarder, följd av Israel och Nederländerna på 90 miljarder vardera.

Tre bolag står för mycket

Samtidigt som den totala värderingen av Svenska bolag är hög nu, så stod Klarna, Spotify och Evolution Gaming tillsammans för 73 procent av det totala värdet. Det är kraftiga ökningar i de här bolaget som ligger bakom Sveriges lyft i topplistan. 

Rapporten lyfter också fram att det fanns 52 unicorns, tillväxtbolag värderade till över 1 milajrd dollar, i Europa vid tiden för rapporten, vilket är 60 procent fler än vid undersökningen 2020. I Sverige finns 13 av de 52 enhörningarna.

Läs mer