Efter förlusten i rätten - nu berättar hon om fighten

Truecaller Kleiner Perkins Jämstäldhet
Efter förlusten i rätten - nu berättar hon om fighten

FOTO: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Ellen Pao har långt ifrån gett upp kampen mot grabbigheten i Silicon Valley. I en intervju som publicerades sent på söndagskvällen ger hon sin syn på rättsprocessen.

Uppmärksamheten kring rättegången mellan Ellen Pao och hennes tidigare arbetsgivare, det högprofilerade riskkapitalbolaget Kleiner Perkins, har varit enorm inte bara i Silicon Valley utan har följts av medier runt om i världen.

I helgen gav vi på Breakit bakgrunden till tvisten och nu tar också huvudpersonen själv, Ellen Pao, bladet från munnen. 

I intervjuer med Yahoo News  och Wall Street Journal  berättar Ellen Pao om sin kamp för jämställdhet i techindustrin som alltså långt i från är över.

”Jag ser verkligen fram emot den dagen då det är 50 procent kvinnor på dessa verkligen mäktiga institutioner som har en stor påverkan över vilka teknologier som världen får del av”, säger hon.

Ellen Pao menar att det är något fel när ”kvinnor måste gå igenom rättegångsprocesser för att fixa” problemet med underrepresentation av det ena könet i techindustrin.

Ellen Pao har fått utså kritik för att hon skulle drivit fallet mot  Kleiner Perkins (som varit med och byggt upp framgångshistorier som Amazon, Netscape, Google och svenska Truecaller) för egen vinning. Men det är något hon bestämt tillbakavisar i söndagens intervju:

”Jag har berättat min historia för att peka på det generella problemet. Det handlar inte om mig”, säger hon.

Reaktionerna från andra kvinnor i Silicon Valley har varit många och positiva, berättar Ellen Pao. Vid många tillfällen har hon till exempel blivit stoppad på gatan eller fått meddelande från främlingar på Linkedin som velat berätta sina, liknande historier:

”Det har varit många positiva tillfällen som samtidigt känts lite surrealistiska. Det har känts väldigt emotionellt och jag har känt en stark samhörighet med dessa kvinnor”, säger Ellen Pao.

Hon vill inte kommentera ifall hon ska överklaga domen, som alltså friade Kleiner Perkins från anklagelserna. Samtidigt säger Ellen Pao att hon och hennes jurister just nu håller på och ”fatta en del beslut”. Fortsättning lär följa med andra ord.

Läs fler artiklar
LÄS MER