Sök

Revolutionrace gör succé i onsdagens börsdebut – nu är hon värd 3 miljarder

Revolutionracee-handelKläder

Pernilla Nyrensten, vd Revolution Race. Foto: TT/Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Idag blev Revolutionrace vd och grundare Pernilla Nyrensten historisk - och miljardär.

Aktien handlades kraftigt upp under den inledande handeln.

När aktien i Revolutionrace började handlas på onsdagen var det första gången med en kvinnlig grundar-vd vid rodret i Stockholmsbörsens 160-åriga historia.

“Det är dags att krossa glastaket så flera kan följa efter. Det är det jag verkligen hoppas på nu”, sa Pernilla Nyrensten när hon gästade Breakits podcast häromveckan.

Hon och hennes make Niclas Nyrensten grundade bolaget bakom de färgglada fritids- och funktionskläderna för omkring åtta år sedan. Helt organiskt har duon sedan drivit upp klädbolaget som nu har en försäljning (som görs helt utan återförsäljare eller fysiska butiker) en bra bit över 700 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: Från pappas garage till börsen: "Visste att vi skulle revolutionera branschen

Värdering inför noteringen låg på 8,5 miljarder kronor. Bolaget tog inte in något nytt kapital i samband med noteringen utan det var befintliga ägare som säljer aktier: Altor för cirka 1,9 miljarder kronor och grundarparet Nyrensten för drygt 600 miljoner.

Rusade under de första minuterna

Under den inledande handeln bytte aktien ägare kring 88 kronor, 16 procent högre är introduktionspriset.

Pernilla Nyrensten, och hennes man, har kvar 26,5 procent av bolaget efter notering. Det innehavet är värt 2,6 miljarder kronor vid rådande kurs. Tillsammans med försäljning inför noteringen är Pernilla Nyrensten därmed god för 3,2 miljarder kronor.

"Redan när Altor klev in (2017; reds anmärkning) blev vi ekonomiskt oberoende. Nu måste vi fokusera på jobbet, men när det lugnat ner sig planerar vi att köpa en sommarstuga. Det är dröm vi har", säger Pernilla Nyrensten till Dagens Nyheter på onsdagen. 

ANALYS: Är Revolutionrace kejsarens nya kläder? 

“Idag är det en glädjens dag för alla oss som jobbar på Revolutionrace. Jag är oerhört stolt över det vi hittills skapat tillsammans med våra kunder, våra fantastiska ägare och anställda. Det är så stort och mäktigt på alla sätt. Nu är vi redo att skriva ett nytt kapitel i vårt bolags historia”, sa Pernilla Nyrensten i ett pressmeddelandet på onsdagsmorgonen där bolaget även meddelade att erbjudandet om cirka 33 miljoner aktier var “kraftigt övertecknat”.

Noterbart är att cirka hälften av aktierna redan hade paxats av av en rad fondbolag och kapitalförvaltare, däribland Handelsbanken Fonder, Robur och Lancelot Asset Management.

Läs mer