Volvo Cars ska testa fossilfritt stål från SSAB

Volvo CarsImpact

Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Kan vi få en bil som framställts helt utan koldioxidavtryck i framtiden?

Volvo Cars blir den första biltillverkaren som arbetar med SSAB kring fossilfritt stål, genom initiativet Hybrit. De båda företagen inleder nu ett samarbete för att utforska användningen av fossilfritt stål i fordonsindustrin.

"Vår banbrytande teknik har praktiskt taget inget koldioxidavtryck och kommer att bidra till att stärka våra kunders konkurrenskraft. Tillsammans med Volvo Cars strävar vi efter att utveckla fossilfria stålprodukter för framtidens bilar", säger SSAB:s vd Martin Lindqvist i ett pressmeddelande.

Som en del av samarbetet ska Volvo Cars säkra stål tillverkat av vätgasreducerat järn från Hybrits pilotanläggning i Luleå. Det ska användas för provningssyften och kan komma att användas i en konceptbil.

Skulle sänka utsläppen betydligt


"Eftersom vi kontinuerligt minskar vårt totala koldioxidavtryck, vet vi att stål är ett viktigt område för ytterligare utveckling, Samarbetet med SSAB om utveckling av fossilfritt stål skulle kunna ge betydande utsläppsminskningar i vår leverantörskedja, kommenterar Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars.

Hybrit är ett samarbete mellan SSAB, järnmalmsproducenten LKAB och energiföretaget Vattenfall. Projektet har som syfte att ersätta kokskol, som traditionellt behövs för järnmalmsbaserad ståltillverkning, med fossilfri el och vätgas.

I sammanhanget kan nämnas att den globala stålindustrin står för cirka 7 procent av de direkta koldioxidutsläppen globalt.

Läs mer