Sök

E-handlarna täljer guld i pandemin – men vill inte berätta vad sömmerskorna tjänar

e-handel

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Svenska tungviktare lägger locket på.


Flera e-handlare täljer guld under pandemin och våra inköp har i allt större utsträckning flyttat sig från butikerna till nätet. Samtidigt är frågan om hur och var kläderna tillverkas, liksom lönerna i fabrikerna, ständigt högaktuell. Det är dock information som flera av våra större e-handlarna inte delar med sig av, visar rapporten Time to deliver. A report on transparency among Swedish online fashion brands”. från organisationen Fair Action. 

Varken Stronger, Ridestore, Junkyard, Bubbleroom, NA-KD eller Ellos Group vill uppge vad personalen som tillverkar deras kläder tjänar. 

Tre av sex e-handlare, Bubbleroom, NA-KD och Ellos Group, har efter granskningen publicerat information på sina hemsidor om var i och i vilka fabriker de tillverkar sina kläder. Just den informationen är viktig för att kunna förbättra arbetsförhållanden, där sömmerskor i Asien exempelvis riskerar att få sparken om de kräver rättvisa löner. 

”Öppenhet om tillverkningen gör att organisationer och fackföreningar i produktionsländerna kan kontakta nätföretagen om anställda hos leverantörerna behandlas illa”, säger Elin Tjernström från Fair Action, som står bakom rapporten. 

I och med att inget av de granskade företagen redovisar lönerna är det svårt att bedöma om de som tillverkar kläderna tjänar nog för att täcka grundläggande behov som mat, skola, boende och sjukvård. 

”Flera av företagen har offentliggjort sina leverantörsfabriker i samband med att vi granskat dem. Nu hoppas vi att de fortsätter leverera när det gäller information om arbetsvillkor och löner för de som syr kläderna”, säger Elin Tjernström.

Läs mer