Kajsa Lundborg: Så kan vi skapa en mer jämställd techscen

Breakit - Kajsa Lundborg: Så kan vi skapa en mer jämställd techscen

Kajsa Lundborg. Foto: Press.

Sara Lindmark

Reporter

Organisationer som Women in Tech och Tjejer Kodar skulle få betydligt större genomslagskraft om de slogs ihop. Det tror Kajsa Lundborg, som är nominerad till Årets IT-tjej.

Kajsa Lundborg, 22, har alltid varit intresserad av teknik. Mycket på grund av att hennes pappa och äldre bröder är programmerare och har uppmuntrat henne att själv gå samma väg.

“Som 9-åring byggde jag mitt eget dataspel hemma. Det gick ut på att en tomat skulle skjuta ned andra grönsaker, som en spin off på skämtet att en tomat blir ketchup när man går över vägen,” säger Kajsa Lundborg.

Men som ung skämdes hon ofta över sitt teknikintresse. Bara en sådan sak som att hon tog initiativ för att sätta på projektorn i klassrummet blev ofta ifrågasatt. Likadant var det när hon byggde en app som 17-åring med några klasskompisar.

“Jag blev mer ifrågasatt jämfört med andra som inte kunde något om IT. De största problemen är att många ser det som att man måste vara någon sorts pojkflicka eller någon som sitter i ett mörkt rum och spelar World of warcraft. Egentligen är det ett väldigt kreativt yrke,” säger hon.

Enligt Kajsa Lundborg ligger en av lösningarna i att slå samman flera organisationer som Women in Tech, She Says Sthlm och Tjejer Kodar för att visa upp olika förebilder och bredden av IT som yrke. På så sätt skapas en större genomslagskraft. 

Hon tycker även att bloggare och influencers borde att ingå i den här sammanslagningen. Många av dem har vassa kunskaper inom IT och är skickliga på att analysera data och bygga hemsidor.

“Alla de initiativen är superbra men sker på så olika håll och är ganska nischade. Women in Tech har en lite äldre målgrupp medan She Says Sthlm och Tjejer Kodar har en lite yngre. Slår man ihop dem så kan magi skapas, då får man träffa kvinnor i olika åldrar. Det är så viktigt att ha förebilder," säger Kajsa Lundborg.

Just nu driver hon e-handeln Breuw som säljer inredningsprodukter. Hon studerar även digital business vid Hyper Island och är community manager för Zpotdrop. Utöver det är hon en av finalisterna i Årets IT-tjej som utses av Microsoft.

“Det är så klart jättekul, jag känner mig glad och smickrad", säger Kajsa Lundborg.

Läs fler artiklar
LÄS MER