Facebook kunde hämta personuppgifter hos Avanza – nätbanken anmäler sig själv

Avanza Personuppgifter
Facebook kunde hämta personuppgifter hos Avanza – nätbanken anmäler sig själv

Rikard Josefson Foto: TT

Martin Hävner

Reporter

Avanza pudlar efter nya besvärande uppgifter om dataläckor.

Internetbanken, som kan kan ha brutit mot GDPR-reglerna, anmäler sig själv och tackar Sveriges Radio.

I mitten av maj hittade Sveriges Radios Ekot en elektronisk dörr till Avanzas kundregister. Den som visste tricket kunde hitta olika personers konton på nätbankens webbplats.

Ekot hittade i sin granskning då bland annat ett konto som tillhörde Hans Schedin, tidigare chefsjurist på Finansinspektionen och nu ordförande i branschorganisationen Swedsecs disciplinutskott, där han bland annat granskar om anställda i banker följer lagar och regler.

Banken lovade bättring på stående fot. Men nu avslöjar Ekot nya besvärande omständigheter.

Kallar det ett "handhavandefel"

Personliga uppgifter, och då bland annat personnummer, mejladresser och vissa låneuppgifter, kan ha läckt till Facebook sedan slutet av 2019.

Att dessa funktioner var påslagna “var ett rent handhavandefel”, skriver banken som nu stängt av dessa. Avanza har anmält sig självt till Integritetsskyddsmyndigheten för ett eventuellt brott mot GDPR-reglerna, det som på svenska kallas Dataskyddsförordningen.

”Jag vill tacka Sveriges Radio som gjorde oss uppmärksam på detta och beklagar djupt det inträffade”, säger Avanzas vd Rikard Josefson i ett pressmeddelande på tisdagskvällen.

Läs fler artiklar
LÄS MER