Revolution Race har fastställt priset inför börsnoteringen – så mycket får grundarna

AltorRevolutionracee-handel

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

E-handelsbolaget värderas till 8,5 miljarder kronor inför noteringen nästa vecka.

Altor och grundarparet Nyrensten säljer aktier för cirka 2,5 miljarder kronor.

På måndagen släppte bolaget bakom de färgglada frilufts- och vandringskläderna prospektet inför börsnoteringen som är tänkt att genomföras den 16 juni.

Priset sätts till 75 kronor per aktie det erbjudande som hugade spekulanter kan nappa på inför börslistningen. Priset motsvarar ett totalt värde på bolaget om nästan 8,5 miljarder kronor.

ANALYS: Skyhöga värderingen väcker frågor om Revolutionrace

Revolution Race, som säljer sina kläder enbart via internet direkt till konsumenten, gör i samband med noteringen inte någon nyemission eller liknande.

Bolaget kommer alltså inte tillföras några nya pengar. Istället är det grundarna, Pernilla och Niclas Nyrensten, och riskkapitalbolaget Altor, som klev in bolaget 2017, som säljer aktier, närmare bestämt nästan 33 miljoner stycken - eller för runt 2.500 miljoner kronor. 

Pernilla och Niclas Nyrensten, som grundade bolaget i ett garage år 2013, säljer drygt 8 miljoner aktier och om allt går enligt plan kommer de att få in i runda slängar 630 miljoner kronor på sina konton för de senaste årens slit.

Cirka hälften av de aktier som nu är till salu är redan tjingade av en rad fondbolag och kapitalförvaltare, däribland Handelsbanken Fonder, Robur och Lancelot Asset Management.

“Vi upplever ett stort intresse för vårt bolag bland både institutionella investerare och allmänheten, vilket givetvis är oerhört glädjande. RevolutionRace är ett ledande varumärke för multifunktionella kläder för en aktiv livsstil, med en skalbar digital D2C-affärsmodell, och utgör därför en attraktiv investeringsmöjlighet”, säger Pernilla Nyrensten i kommentar på måndagen.

Grundarparet kommer att äga cirka 26,5 procent efter att börsnoteringen genomförts. De lovar att inte sälja några aktier i bolaget inom vissa tidsintervall: 20 procentenheter omfattas av ett så kallat “lock up”-åtagande på 1 080 dagar, det vill säga cirka nästan tre år. Resten, det vill säga cirka 6,5 procentenheter, får säljas efter 360 dagen efter premiärdagen på börsen.

Teckningsperioden löper från den 8 till den 15 juni.

Läs mer