Nu är det hög tid att gå från ord till handling, Daniel Ek

Breakit - Nu är det hög tid att gå från ord till handling, Daniel Ek

Breakits reporter Johanna Ekström.

Johanna Ekström

Reporter

Breakits Johanna Ekström tycker det är för mycket snack och lite verkstad i jämställdhetsfrågan bland de stora svenska techbolagen. På ett år har ingenting alls hänt.

Det skulle vara spännande att vara en fluga på väggen under något av Spotifys styrelsemöten. Jag har ingen aning om hur de går till.

Men jag ser framför mig hur Daniel Ek, Martin Lorentzon, Sean Parker och de andra flyger in till gemensam ort, äter någon stek tillsammans och sedan lägger fram storslagna planer för miljardbelopp. Som en bättre herrklubb. Men det är mina fördomar. 

Att det bara är män i styrelsen är dock ingen fördom utan fakta. Så ser det ut i nio fall av tio bland de stora svenska techbolagen, visar Breakits genomgång. Man kan tycka att det är lite som att sparka in en öppen dörr att granska just det. Även jag som är ny på Breakit, och som inte har bevakat den här branschen tidigare, kan göra en kvalificerad gissning över hur det ser ut.

För någon vecka sedan intervjuade jag vd:n för en startup som förmedlar bostäder. När jag surfade in under fliken ”team” möttes jag av bilder på 13 killar och noll tjejer, det gör dem inte unika på något sätt. Senare samma dag var det faktiskt någon som påpekade detta för just den startupen på Twitter.

Man kan prata om att mansdominansen beror på att det ser ut så på de tekniska högskolorna och att det skulle behövas insatser redan i grundskolan för att förändra det - eller vad man nu har för lösning.

Men oavsett vad skälet är så tycker jag att självinsikten hos bolagen verkar vara väldigt låg. Av Twitterkonversationen att döma hade bostadsstartupen med 13 killar inte själva reflekterat över saken tidigare. Vilket är anmärkningsvärt.

Det är också en anledning att fortsätta med den här typen av granskningar, trots att resultatet på förhand är rätt givet. Förra året när Breakit gjorde samma koll väckte det reaktioner. Bland annat ovan nämnda Daniel Ek tyckte att det var för dåligt. Sedan hände ingenting.

Och medan finansbranschen - förvisso med ett hot om kvoteringslag över sig - gör framsteg i sina styrelser har techbranscjhen stått still. Det är också skäl nog att dra upp det här igen och igen.

Läs fler artiklar
LÄS MER