Sök

Bitcoins mardröm har nu blivit verklighet - och kriget fortsätter

Bitcoin

Foto: Rick Bowmer/AP

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Kryptovalutan har till slut blivit för stor för sitt eget bästa - och slagit i kapacitetstaket. Transaktioner har den senaste veckan blivit kraftigt försenade och en del butiker har slutat ta emot bitcoin.

Den virtuella valutan har under starten av 2016 dragits in i en form av inbördeskrig. Konflikten handlar om huruvida själva grundkoden för bitcoin behöver göras om eller inte.

Flera framstående programmerare i branschen har det senaste året varnat för att bitcoin är på väg att slå i taket. Mest uppmärksammad har Mike Hearn, en av branschens tungviktare, blivit. Han hoppade av bitcoin-communityt i januari och dödförklarade valutan.

Vad är då problemet? Jo, grovt förenklat handlar det om att bitcoins kodbas inte är rustad för den snabba tillväxten i antalet bitcoin-transaktioner.

En överföring av bitcoin bekräftas varje gång en bitcoingrävare* låser upp ett nytt block med mynt. Varje block innehåller ungefär 1 megabyte. Kritikerna menar nu att 1 megabyte är för lite och att storleken måste öka till 2 megabyte.

Man kan jämföra det med en tåglinje som börjar bli alltför trafikerad och därför behöver byggas ut från enkelspår till dubbelspår.

I veckan har kritikerna fått rätt. Tiden för att godkänna en transaktion har stigit från 10 minuter till över en halvtimma. En del webbshoppar som tidigare har tagit emot bitcoin som betalmedel har upphört med det.

Så varför ökar då inte bitcoin-branschen storleken på ett block till 2 megabyte? Svaret går att finna i den infekterade strid som rasar mellan två fraktioner - Classic och Core.

Core, som främst företräds av personer som ligger bakom ursprungskoden, vill behålla 1 megabyte-regeln.

På andra sidan står Classic som för fram sin egen modifierade version av koden, som innehåller en ökning till 2 megabyte.

Båda parter anklagar den andra sidan för att utföra överbelastningsattacker mot den fientliga kodbasen, för att ge en bild av att den inte fungerar.

Än så länge är ingen fred i sikte. Klart är att bitcoin som betalmedel tar allvarlig skada så länge striden pågår. För den som funderar på att investera i ett bitcoin-bolag har risken blivit betydligt högre.
 

* Så funkar bitcoin-brytning

Nya mynt av kryptovalutan skapas genom att datorer tävlar om vem som snabbast och mest effektivt kan utföra vissa matematiska beräkningar. Den som vinner får ett antal bitcoin-mynt, som kan säljas och ge en vinst.

Läs mer