Sök

Acast till First North – får börsvärde på 6,7 miljarder kronor

AcastBörs

Ross Adams, vd på Acast. Foto: Press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu bekräftar poddplattformen att bolaget ska till börsen och meddelar samtidigt att man ska göra en nyemission på 1,3 miljarder kronor.

På tisdagsmorgonen gick poddplattformen Acast ut med beskedet att bolaget ska börsnoteras under andra kvartalet i år. Breakit kunde avslöja planerna redan på söndagskvällen och enligt en källa kommer bolaget ha sina första investerarpresentationer under förmiddagen. 

I ett pressmeddelande skriver Acast att värderingen kommer ligga på omkring 6,7 miljarder kronor och bolaget kommer listas på First North. Det är klart högre än vad som tidigare spekulerats om. I den inofficiella handeln utanför börsen har Acast de senaste månaderna värderats till knappa 3 miljarder kronor. 

Alecta, Första AP-fonden, Handelsbanken Fonder, Kuvari Partners LLP och Lugard Road Capital har med förbehåll för vissa villkor åtagit sig att köpa aktier för upp till 1 030 miljoner kronor.

Ska ta in över 1 miljard vid noteringen

I samband med noteringen tar bolaget in 1,3 miljarder kronor i en nyemission. Pengarna ska användas till att betala av lån, finansiera tillväxt på befintliga och nya marknader samt för potentiella förvärv.

Första kvartalet i år ökade omsättningen med 74 procent till 197 miljoner kronor. Förlusten ökade bara marginellt under samma period och blev minus 49 miljoner kronor.

Acast grundades 2013 av Karl Rosander och Måns Ulvestam, dessa två har idag lämnat bolaget och äger inga aktier.

Bolagets två största aktieägare är istället riskkapitalbolagen Alfvén & Didrikson och Moor med cirka 15 procent vardera. Mediejätten Bonnier sitter på 10 procent av bolagets aktier.

Läs mer