Sök

Kan en app göra dig lycklig? Feely och Remente tror det

RementeFeelyHälsa

FOTO: Flickr/ Jamelah E/ Doug Wheller

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Jag ställde frågan till två svenska startups och testade om deras appar kunde bota min entreprenörsångest.

Appbutikerna svämmar redan över av tjänster som vill mäta hur många steg du tar, hur du sover och vad du äter. Vår mentala hälsa har än så länge inte fått lika mycket uppmärksamhet - men det kan det snart bli ändring på.

I Sverige finns flera startups som koncentrerar sig på frågan om våra mobiler, som många har börjat uppleva som ett stressmoment, i stället kan användas till att göra oss till gladare och mer harmoniska människor.

Jag bestämde mig för att prova apparna Feely och Remente, båda byggda av Göteborgsbolag. Mer om testet snart.

Feely är en betalapp, godkänd som friskvårdsförmån, som uppmanar användarna att varje dag svara på frågor om hur glada, avslappnade, engagerade och uttråkade de känner sig på en skala från 1 till 5.

Bolagets medgrundare Philip Axelsson säger att mätmetoden kan verka basal men att den de facto är ett av få sätt att på distans undersöka hur människor mår mentalt.

“Det går inte att sätta någon pulsklocka på hjärnan utan det här sättet är det bästa vi har i mobilen. Det handlar framför allt om att du ska bli medveten om hur du mår i stället för att bara köra på”, säger han.

Appen rekommenderar dessutom användarna att göra olika aktiviteter, exempelvis att gå en promenad i skogen.

“Alla övningarna är sådana som har visat sig fungera analogt i kognitiv beteendeterapi. Det handlar om saker som avslappningsövningar och motion eller social interaktion som det är vetenskapligt bevisat att vi mår bättre av men som i perioder kan vara lätt att glömma bort att göra", säger Philip Axelsson.

"Visst kan mycket av det kallas vanligt sunt förnuft. Men när man mår dåligt är man inte alltid så förnuftig utan lägger gärna nyttiga saker åt sidan”, säger han.

Branschkollegan Remente låter användarna beskriva hur de mår och sedan sätta upp mål för hur de ska må bättre, bland annat genom att titta på filmer där en mysig göteborgare berättar om hur man hanterar stress.

Bolaget drivs av David Brudö som tidigare har varit med och grundat fyndsajten Fyndiq där han idag är delägare men inte operativ.

"Jag har alltid grubblat ganska mycket och känt mig deppig i perioder. Jag har kommit på mig själv med att, trots att jag har en fantastisk familj och är lyckligt lottad på alla möjliga sätt, har legat vaken på kvällen och bara tänkt på allt jobbigt som jag måste ta itu med", säger David Brudö.

Han betonar att den Remente-app som nu finns i App store inte är färdig utan en betaversion. Målet är få in feedback från användarna under våren och sommaren för att ta in riskkapital och göra en större satsning i höst.

David Brudö säger att det finns mängder av appar som mäter puls men alldeles för få tjänster för mental träning.

“Det är ganska märkligt med tanke på att psykiska besvär är det största hälsoproblemet för människor i till exempel Sverige idag", säger han.

Jag testade båda apparna samtidigt under en månads tid. För att försäkra mig om att vara riktigt stressad och psykiskt instabil under provperioden påbörjade jag testet tre dagar innan lanseringen av Breakit som skedde 2 mars.

I Remente får användaren börja med att uppskatta hur nöjd hen är med sitt liv i kategorierna ekonomi, fritid, karriär, personlig utveckling, kärlek/relationer, hälsa/träning, familj och vänner.

För en månad sedan, strax före lanseringen av vår sajt, fyllde jag i låga värden för “fritid” (jag hade knappt någon men satte ändå en femma) och ekonomi (har gått ner rejält i lön sedan jag blev egenföretagare). På familj, vänner och karriär fick jag toppsiffror medan kärlek fick en blygsam sexa.

I nästa steg uppmanade Remente mig att sätta upp mål för att bli bättre i mina svaga grenar. Bland mina mål fanns “boka biljett till Kristina från Duvemåla i Göteborg” och “planera sommarens USA-resa”.

Kort sagt att planera in mer roliga saker att göra i stället för bara jobb.

Under de senaste veckorna har appen skickat push-notiser till mig och påmint mig om att göra de sakerna. Åven om jag har uppfyllt mina mål tycker jag inte att funktionen har fungerat så bra - det har mest känts stressande som en mental drill sergeant.

Jag är inte heller förtjust i de små videokurserna i stresshantering och annat som finns i appen där en man med Göteborgsdialekt ritar figurer och pratar men jag tycker å andra sidan inte att man ska ha så höga förväntningar på en betaversion med extremt låg budget.

En starkare invändning: För mig andas Rementes målstyrda modell lite väl mycket “bli bättre på att prestera” och för lite “nu ska du slappna av och må bättre”.

Jag har visserligen lyckats nå mina mål om att planera USA-resan och min tripp till Göteborg för att gå på musikal. Men när jag gör en ny utvärdering av mitt känsloliv efter en månad har mitt värde på "hälsa/träning" sjunkit från sex till tre och “fritid" har fallit från fem till tre.

“Du jobbar för mycket”, konstaterar en person i min närhet.

“Men jag har ju i alla fall ökat mitt värde på ‘kärlek/relationer’ från sex till åtta”, kontrar jag och berättar om att jag skaffat en ny kvinnlig bekantskap.

“Det är nog inte appens förtjänst”, får jag till svar.

Feely har en lite mjukare och mindre krävande framtoning. Precis som med Remente får jag börja med att svara på frågor, i det här fallet enligt modellen “I vilken grad har du känt dig...”. Sedan följer adjektiv som “avslappnad” och “glad” och jag får svara enligt en skala från ett till fem.

Här lyckas Feely fånga mig. Arbetsinsatsen att varje dag gå in och fylla i hur jag känner mig är så liten.

Och det är roligt och känns nyttigt att fundera på varför mitt värde i “engagerad” har legat konstant högt senaste månaden medan mitt värde i “avslappnad” har rasat och legat i botten.

För den som inte har förstått det än så kan jag meddela att det beror på att jag jobbar typ hela tiden.

För att få bukt med mitt stressiga liv föreslår Feely att jag någon gång under arbetsdagen ska göra en spellista med tre låtar jag tycker om och sätta mig och lyssna på dem ensam i ett rum. Det testar jag och det känns bra.

Nästa rekommendation är att gå ut på en promenad i naturen. Det har jag fortfarande inte gjort.

Jag är överlag en ganska olydig användare av båda apparna och kommer ständigt på mig själv med att behandla Feely och Remente lite som tjatande föräldrar.

Jag hittar hela tiden ursäkter för mig själv av typen “hinner inte”, “orkar inte” och “måste prioritera jobbet nu” men apparna fortsätter att påminna mig om att även klämma in egentid för avkoppling och annat matnyttigt.

Den måhända något klyschiga slutsatsen blir för mig att en app inte kan göra dig lycklig men att den kan ge dig verktyg för att bli det. I synnerhet vad gäller Feely tycker jag att bolaget är något riktigt bra på spåren eftersom den har gjort mig bättre på att reflektera över varför jag mår som jag gör.

Senaste veckan har faktiskt till och med mitt usla “avslappnad”-värde börjat klättra.

Läs mer