Sök

Kinnevik kan sälja sin e-doktor – värderingen kan dubblas

KinnevikBabylonVård

Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Ett spac-bolag sägs vara ute efter Kinnevik brittiska internetdoktor.

Investmentbolaget bekräftar att en affär kan vara på gång.

Det var på söndagen som nyhetsbyrån Bloomberg avslöjade att spac-bolaget Alkuri är nära att köpa den brittiska e-doktorn Babylon som Kinnevik äger 16 procent av.

Nyhetsbyrån, som hänvisar till källor med insyn, skriver att förhandlingar mellan Babylon och Alkuri är långt gångna och att en affär kan presenteras senare i veckan. Brittiska Babylon, som även startat verksamhet i USA, kan beskrivas som en motsvarighet till svenska Kry. Bolaget grundades 2013.

Senare på söndagen bekräftade Kinnevik att en affär på gång.

“Kinnevik noterar förekomsten av mediaartiklar om en potentiell specialförvärvsbolagstransaktion för Babylon och bekräftar att en potentiell transaktion undersöks”, skriver investmentbolaget i ett pressmeddelande.

Liknande bekräftelse kom från Voi-ägaren VNV Global, som leds av Per Brilioth och som inte sällan har gjort affärer ihop med Kinnevik. VNV, som också är noterat, äger nästan 11 procent av aktierna i Babylon. 

Babylon värderas enligt uppgifterna till cirka 3,5 miljarder dollar, eller cirka 29 miljarder kronor, i den affär som parterna nu skissar på. I den senaste rapporten värderade Kinnevik sitt 16-procentiga innehav i Babylon knappt 2,7 miljarder, motsvarade ett värde på hela bolaget om lite mindre än 17 miljarder. Affären skulle alltså innebära en värdefördubbling för Kinnevik – om den går i lås till de angivna villkoren.

Alkuri är ett så kallat spac-bolag som tagit in pengar från investerare för att göra ett förvärv. Varken Alkuri eller Kinnevik har velat ge fler kommentarer om den eventuella transaktionen.

Finns personkopplingar

Noterbart är att Alkuri leds av personer som tidigare varit chefer på rabattjänsten Groupon. Kinnevik var tidigare storägare i Groupon men sålde sina aktier sensommaren 2012.

Vd:n för Alkuri heter Rich Williams vars Linkedin-sida visar att han var global marknadschef på Groupon under tiden som Kinnevik var storägare i rabattbolaget.

Att det finns personmässiga kopplingar mellan ägarna till Babylon och den tänkta köparen kan tala för en annan typ av affär än en ren försäljning, det vill säga att Kinnevik och VNV stannar kvar som ägare till ett Babylon som gått till börsen via ett spac-bolag, eller via köksingången om man så vill.

Läs mer