Sök

Entreprenörsgöteborg slår tillbaka: “Här händer otroligt mycket”

Breakit Live

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Varför kommer enhörningarna från 08-området och inte från 031-regionen?

Frågan behöver breddas, menade deltagarna i torsdagen Breakit Live.

De svenska unicornbolagen (det vill säga uppstartsbolag som värderas till minst 1 miljard dollar) kommer från Stockholm och inte från rikets andra stad Göteborg. Varför är det så?

Den frågan togs upp i torsdagens Breakit Live som därmed spann vidare på samma fråga som Göteborgsposten ställde sig tidigare i veckan.

Sara Wallin, vd för Chalmers Venture och gäst i programmet, tycker att perspektivet behöver breddas. Hon betonade för det första att det sjuder av aktivitet i de göteborgska entreprenörskretsarna.

“Här händer otroligt mycket och jag har aldrig varit med om så mycket intresse från internationella investerare som nu. Jag får samtal varje dag från aktörer som till exempel är intresserade av Chalmers Ventures cirka 80 bolag”, sa Sara Wallin i programmet.

Hamnar inte i statistiken

Hon pekade i sammanhanget även på att det nyligen har gjort många affärer i Göteborg, och att framgångsrika entreprenörsbolag då i många fall blivit förvärvade av industriella köpare.

“Och då kommer man ju inte med i uniornstatisitken”, sa hon.

Hennes resonemang gick även ut på att det eventuellt även finns en skillnad på vilken typ av bolag som fostras i Göteborg än vad som är fallet i huvudstaden – kanske inte lika många Saas-bolag på västkusten. Istället frodas bolag som är fokuserade på en deeptech, har ett mer långsiktigt perspektiv och som utgår från de stora, globala utmaningarna.

"Jag skulle inte vilja säga att dessa bolag är finare, men det är viktigt att vi i Sverige får en bredd av bolag. Det går ju olika trender och det är bra om vi inte lägger alla ägg i samma korg”, sa Sara Wallin.

Solen skiner i Göteborg också

Jens Østgaard, som är vd för Walborg Ventures, efterlyste en fysisk mötesplats för entreprenörer i Göteborg att träffas på för att nätverka och utbyta erfarenheter och kompetenser. Lyckligtvis kommer det bli ändring på den saken och bolaget han själv representerar öppnar ett sådan fastighet den 20 november, avslöjade han. 

Det ökända vädret i Göteborg då? Har regnet och blåsten haft någon inverkan på unicorn-statistiken. Nej, menade deltagarna. Eller snarare tvärtom, åt det positiva hållet.

“Om det är dåligt väder kan man ju hålla sig inne och utveckla saker”, sa Lena Wallin som i sändningen försökte visa att solen skiner i Göteborg på torsdagseftermiddagen, något hon dock inte lyckades med.

Se hela programmet i spelaren här nedanför.

 

Läs mer