Äger Leeds United– nu satsar han på svenska Creed Media: “Öppnar dörrar”

Creed Sociala medier mediebranschen
Äger Leeds United– nu satsar han på svenska Creed Media: “Öppnar dörrar”

Foto: Press / TT

Tobias Blixt

Reporter

Affärsmannen Andrea Radrizzanis bolag Aser Ventures ska hjälpa Creed Media expandera inom sporträttigheter och underhållning.

Den hajpade svenska digitala byrån Creed Media har blivit en riktig snabbväxare genom att specialisera sig på att nå ut till den unga målgruppen “Generation Z” i sociala medier. Ni vet de där som har växt upp efter millennieskiftet. 

Creed har främst fokuserat på musik och arbetar med jättar som Warner, Sony och Universal. Bolaget hade bland annat ett finger i spelet att göra Trevor Daniels låt Falling till en stor succé med 1 miljard spelningar på Spotify i skrivande stund.

Men nu meddelar grundarna bakom Creed att de har fått in en ny ägare som ska hjälpa bolaget att öppna dörrar inom helt andra områden. I en nyemission av okänd storlek har Creed fått in Aser Ventures som delägare.

Aser Ventures, med affärsmannen Andrea Radrizzani i spetsen, är kanske främst kända som ägare av den engelska fotbollsklubben Leeds United. Men har utöver det ytterligare ett antal bolag verksamma inom underhållning och sport i sin bolagsgrupp.

Firar vid strandbaren i Marbella

När Breakit når Creed-grundarna Timothy Collins och Hugo Leprince befinner de sig vid en strandbar i Marbella.

“Jag och Hugo har vår första semester nu”, får vi veta. 

Men han har också lite tid med några frågor från en reporter som tvingas arbeta ett tag till innan semestern i år. 

“Jag kan säga att de tar ett minoritetsandel i bolaget. Men vi gör inte den här nyemissionen för att vi behöver ha kapital. Utan vi tar in nya ägare eftersom att vi vill skala upp med deras expertis inom branschen de jobbar inom”, säger Timothy Collins, vd på Creed. 

Utöver Aser Ventures får vi också veta att entreprenören Jan Carl Adelswärd har investerat i rundan. 

“Det är jättekul att internationella Aser kommer in i bolaget. Men vi tycker också att det känns bra att ha en erfaren person från den svenska marknaden med oss. Han har en fantastisk erfarenhet inom e-handel och att bygga varumärken, men han är också en kämpe för kulturbyggande i bolag”, säger Timothy Collins.

Öppnar dörrar till nya industrier

Creed omsatte 54 miljoner under 2020, en ökning med 300 procent mot föregående år. Resultatet landade på 5 miljoner. I år har bolaget satt siktet på 100 miljoner i omsättning. 

Förändrar det här tillväxtmålen något?

“Det förändras inte jättemycket mer än att vi får ett snabbare sätta att öppna dörrar till industrier där vi inte har varit verksamma tidigare. Det hjälper oss att nå målen snabbare och eventuellt att höjda dem lite.”

Timothy Collins berättar att de kom i kontakt med Andrea Radrizzani under ett besök i London. Sedan dess har de hållit kontakten och även samarbetat med ett av Asers portföljbolag, något som blev lyckat och nu även har resulterat i att affärsmannen köper in sig i bolaget.

“Timothy och Hugo har skapat något speciellt med Creed Media. De har en djup förståelse för plattformarna och kulturen som engagerar en ung målgrupp och de har byggt en affär med potentialen att växa snabbt. Vi på Aser Ventures vill vill hjälpa dem att nå dit genom att dela med oss av vår erfarenhet och vårt nätverk med teamet på Creed Media, liksom genom att skapa möjligheter till synnergi med bolagen i Aser-gruppen”, säger Andrea Radrizzani i ett uttalande.

Creed Media grundades 2018 av Timothy Collins, Hugo Leprince och Eliot Robinson. Idag har bolaget ungefär 40 anställda. På ägarlistan finns även Voi-grundaren Fredrik Hjelm.

Läs fler artiklar
LÄS MER