Sök

Amazon nära förvärv av filmbolag – betalar 75 miljarder

Amazon

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Den amerikanska techjätten Amazon är nära ett köp av MGM Studios.

Affären skulle rita om mediebranschen – om den godkänns vill säga.

Det är bland andra CNBC och Wall Street Journal som kablat ut uppgifterna med hänvisning till anonyma källor. Affären väntas offentliggöras senare under tisdagen. 

Om förvärvet blir verklighet skulle Amazon på allvar ta upp kampen med Netflix, Disney och givetvis alla andra streamingtjänster. Innehållet från MGM, däribland James Bond-serien och en lång rad andra filmer och tv-serier, är tänkt att användas i bolagets tjänst Prime Video som framför allt är stor i USA, men kanske ännu inte fått fäste i Europa. 

Har varit till salu länge

MGM ska har varit till salu under flera år. Bolaget ägs idag av flera fonder och riskkapitalbolag som räddade undan bolaget från konkurs för drygt 10 år sedan. 

Om affären går i lås kommer Amazon även få tillgång till MGM:s produktionsbolag. Detta ligger bakom populära serier som till exempel The Handmaids Tale och Fargo. 

Uppgifterna om affären har väckt reaktioner i USA och flera bedömare har ställt sig frågan om myndigheterna kommer att godkänna den. Amazon är redan under granskning för sin dominerande positionen på den amerikanska e-handelsmarknaden. Nu kan bolaget vara på väg att även rita om film- och tv-kartan. 

Läs mer