Sök

Stålutmanaren H2 Green Steel plockar in nära 1 miljard: “Enormt intresse”

H2 Green SteelHållbarhet

Harald Mix, Cristina Stenbeck och Daniel Ek. Foto: Press.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

H2 Green Steel ska göra stålindustrin fossilfri och har redan investerare som Harald Mix, Cristina Stenbeck och Daniel Ek. Nu tar bolaget in kapital från en rad nya tunga aktörer.

H2 Green Steel är en svensk satsning på storskalig produktion av fossilfritt stål med hjälp av vätgas. En av finansiärerna bakom projektet är riskkapitalisten och miljardären Harald Mix, som investerar via sitt bolag Vargas. Andra som gått in i projektet är Cristina Stenbeck och Daniel Ek.

Nu står det klart att bolaget har stängt sin första externa finansieringsrunda på runt 105 miljoner dollar, motsvarande ungefär 873 miljoner kronor. 

Nödvändig omställning

”Vi har mött ett enormt intresse, både från industriella aktörer, framtida kunder och långsiktiga investerare, för att vara med och bidra till att minska koldioxidutsläppen till noll inom stålindustrin. Investerare över hela Europa har insett att klimatkrisen är vår tids största utmaning och att en omställning av industrin är nödvändig”, säger bolagets vd Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel, i en kommentar. 

Den globala stålindustrin står för ungefär sju procent av de globala koldioxidutsläppen. Men att bygga en helt ny stålindustri är kostsamt. Projektet beräknas kosta 25 miljarder kronor. 

Bland investerarna den här gången finns en rad nya tunga aktörer. Bland annat går familjen Wallenberg in via investeringsbolaget FAM. Även Stenasfären investerar samt biljätten Mercedes-Benz. 

Även befintliga ägarna Cristina Stenbeck, Daniel Ek och Harald Mix har investerat i rundan. 

Planen är att industrin ska ligga i Boden.

Läs mer