Sinch tar in över 9 miljarder – Softbank tecknar

SinchSoftbankSaaS

Oscar Werner, vd Sinch, Masayoshi Son vd Softbank. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Med torrt krut i balansräkningen laddar snabbväxaren för nya förvärv.

Sinch, som är en av de stora tech-succérna på Stockholmsbörsen under de senaste åren, tar in över 9,4 miljarder kronor i nytt kapital i en riktad emission.

Sinch förvärvade ett stort amerikansk bolag, Inteliquent, under början av 2021 och pengarna som nu ska tas in ska stärka balansräkningen efter detta förvärv. Men Sinch betonar även att bolaget nu kommer att ha kapacitet för nya förvärv.

Teknikbolaget är verksamt inom det som kallas molnbaserade kommunikationstjänster, och hjälper bland annat bolag att skicka ut exempelvis sms till alla kunder i ett visst område. Sinch ska fortsätta på den inslagna vägen.

“Sinch har en aktiv M&A-agenda och en historik av lyckade förvärv vilket gör bolaget väl positionerat för att fortsätta driva konsolidering på marknaden för Messaging och CPaaS”, som det uttrycks i tisdagens pressmeddelande.

Softbank stärker greppet

Den riktade emissionen genomfördes under måndagskvällen och under natten mot tisdagen. Bland de ägarinstitutioner som tecknade hittas det japanska techkonglomeratet Softbank som stärker sitt grepp om det svenska bolaget.

Softbank, som sedan tidigare var bolagets näst största ägare med nästan 10 procent av aktierna enligt ägardatatjänsten Holdings, tecknade sig för drygt 2 miljarder kronor i emissionen. Softbank gick in i Sinch i slutet av 2020 när den japanska firman förvärvade aktier av Sinch grundare – Robert Gerstmann, Henrik Sandell, Kristian Männik, Björn Zethraeus och Johan Hedberg – och bolagets styrelseordförande.

Tecknade i emissionen gjorde även det Singaporebaserade investmentbolaget Temasek som investerat i många techbolag världen över, bland annat i reseplattformen Omio tillsammans med Kinnevik.  

Sinch har backat på börsen under de senaste månaderna men kan ändå räknas som en av de största kursframgångarna på senare tid. Aktien har gått upp med drygt 2.000 procent de tre senaste åren och marknadsvärdet på bolaget uppgår idag till nästan 90 miljarder kronor.

Emissionen gjordes till kursen 1.300 kronor per aktie, en rabatt om 60 kronor, eller lite mer än 4 procent, i förhållande till var aktien stängde på måndagen.

 

Läs mer