Fi varnar återigen för kryptovalutor: "Olämpliga”

BitcoinKryptovaluta

Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Amerikanska och kinesiska myndigheter har nyligen slagit ned på kryptovalutor.

Nu hänger Finansinspektionen på.

Riskerna är stora, skyddet litet och valutorna är omöjliga att värdera, skriver den svenska myndigheten.

Uttalandet, som publicerats på Fi:s hemsida under måndagen, görs för att det “skrivs mycket” om bitcoin och andra kryptotillgångar i media just nu. Därför är det enligt myndigheten på sin plats att påminna om att kryptotillgångar är olämpliga för de flesta konsumenter, kanske till och med för alla.

“Kryptotillgångar är svåra eller omöjliga att värdera på ett tillförlitligt sätt. Risken att konsumenter förlorar investerade pengar är stor”, skriver Finansinspektionen och pekar samtidigt på att kryptoprodukter inte omfattas av de konsumentskyddsregler som gäller för andra investeringar.

Det är inte första gången Finansinspektionen varnar för krypto. I slutet av februari gick den svenska myndigheten ut med en liknande varning och uppmanade då konsumenter att tänka efter noga innan de gjorde köp av en kryptotillgångar.

Bitcoin har fallit kraftigt

Sedan den förra varning har Bitcoin fallit skarpt i pris. Från nivåer klart över 50.000 dollar per bitcoin till en bit under 40.000-gränsen. I helgen var kryptovalutan också under press, ett fall till stora delar har tagits igen under måndagen. I skrivande stund står den i kring 38.000 dollar.

Myndigheter i såväl USA som Kina har nyligen flaggat för tuffare krav och granskning av valutan. Kinesiska myndigheter har till och med pratat om ett förbud för finansföretag att befatta sig med kryptovalutor. Dessutom har Elon Musks twittrade haft påverkan på Bitcoin-priset, mestadels nedåt under de senaste veckorna.

Läs mer