Stora rörelser i Bitcoin igen – under ny press

Bitcoin

Foto: Istockphoto

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det fortsätter att vara stora rörelser i Bitcoin och under helgen har prispilarna återigen pekat mestadels nedåt.

Denna gång går det inte att skylla på Elon Musks twittrande.

Priset på Bitcoin var under press särskilt under söndagskvällen svenskt tid då noteringar under 32.000 dollar kunde noteras, ned från de cirka 37.000 dollar som gällde fredagskvällen. I början av maj låg priset klart över 55.000-nivån. 

Det finns ingen enskild nyhetshändelse som tydligt kan förknippas med säljtrycket under helgen, men under de senaste veckorna har det kommit flera beska besked för bitcoin-ägarna. 

Myndigheter i såväl USA som Kina har nyligen flaggat för tuffare krav och granskning av valutan. Kinesiska myndigheter har till och med pratat om ett förbud för finansföretag att befatta sig med kryptovalutor. 

Sedan har vi förstås Tesla-grundare Elon Musk vars dagshumör på Twitter har visat sig kunna få stora återverkningar på Bitcoins priskurva, senast när han i början av förra veckan meddelade att Tesla av miljöskäl inte kommer acceptera Bitcoin som betalning för bolagets elbilar, tvärtemot vad bolaget uppgett tidigare under våren. 

Under helgen har Elon Musk legat ganska lågt på Twitter, även om han intygat att han i valet av ordinära pengar (så kallade fiatpengar) och kryptovalutor sammantaget stödjer det senare alternativet. 

Under natten mot måndagen har Bitcoin återhämtat viss förlorad mark och den handlas kring 35.000 dollar i skrivande stund.

Läs mer