Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Dramatik utbröt när Eyescanner pitchade – för mycket pengar på bordet

Eyescanners grundare Jenny Johansson och Stefanie Najafi

Eyescanners presentation under Shift-finalen slutade med problem. Eller rättare sagt lyxproblem.

Det låg nämligen mer pengar på bordet än vad grundarna Stefanie Nejafi och Jenny Johansson hade efterfrågat.

Dramatik utbröt.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Eyescanners presentation inför tio super-investerare på finalen av Breakits och Blings startup-tävling Shift löpte på bra. Det tog inte lång tid för drakarna att se potentialen i en app som via en AI-baserad ögonscanning kan se vilka personer som är drogpåverkade.

Bolagets plan är att konkurrera ut många av de snabbtester som exempelvis behandlingshem använder idag. Men inte genom att ha en lägre pris, betonade Jenny Johansson under presentationen, utan genom att vara smidigare, snabbare och ge något mer tillförlitliga svar. Dessutom hägrar en gigantisk marknad om bolagets test skulle få fäste på fordonsmarknaden. 

Kruxet för Eyescanner är att mjukvaran ännu inte är riktigt klar och efter pitchen blev entreprenörsduon, som har sin bakgrund inom polisen och säkerhetspolisen, förhörda av investerarna och då särskilt gällande den framtida träffsäkerheten för ögonscanningstestet.

“Nu ska vi färdigställa vår mjukvara. Det pågår en ganska stor forskningsstudie och den slukar kapital just nu. Men den är direkt nödvändig för att mjukvaran ska bli klar och gå ut på marknaden 2022”, sa Jenny Johansson.

Flera av de närvarande investerarna övertygades uppenbarligen av grundarnas plan och fem anmälde intresse för att investera i bolaget. Grundarna av Eyescanner ville få in 2 miljoner och erbjöd 10 procent av aktierna i retur. 

När dammet hade lagt sig visade sig att tre drakar – Anders Jacobson (ligger bakom flera investeringsverksamheter, bland annat Blue och 7DD), Daniel Pilotti (grundat bland annat Ryska Posten) och Jens Nilsson (som startade marknadsplatsen Offerta) – erbjöd 1 miljon kronor vardera. Därmed hade grundarna flera val att göra: ta in allt kapital som erbjöds och därmed bli mer utspädda själva eller hålla sig till grundplanen och ta in 2 miljoner?

Stefanie Nejafi och Jenny Johansson ville skjuta upp svaret och sätta sig och diskutera med drakarna i lugn och ro. Men då riskerade ju det erbjudna kapitalet försvinna till andra attraktiva projekt, varnade moderatorn Camilla Bergman, tillika vd för Breakit. 

“Vi tänkte att vi säger typ ja till alla och bollar med investerarna efteråt. Men det var inte riktigt så det fungerade och vi var tvungna att bestämma oss där och då”, säger Stefanie Nejafi till Breakit om den uppkomna situationen. 

Precis som i tv-programmet Draknästet fick entreprenörerna några minuters betänketid och chans att överlägga med varandra. Nu var goda råd dyra och möjligen för att råda bot på den situationen slängde Breakits grundare Stefan Lundell in sig i situationen och erbjöd gratishjälp. Även Kry-grundaren Josefin Landgård ställde upp som bollplank och de fyra hittade en liten avskild vrå bland kameror och sladdar i en den stora tv-studion för att försöka komma fram till ett beslut. 

“Jag har pratat med Stefanie och Jenny tidigare, men kände att bolaget är i en för tidig fas för att passa mig som investering. Men de kommer att behöva kapital, så jag ville ge dem rådet att ta alla pengar som finns på bordet”, säger Josefin Landgård. 

Grundarna lyssnade på den vägledning som gavs men valde att gå vidare med Anders Jacobson samt Daniel Pilotti och satte Jens Nilsson på vänt. Stefanie Nejafi och Jenny Johansson hade nämligen haft viss kontakt med de två förstnämnda investerarna tidigare under Shift-projektet och det ingav viss trygghet, motiverade Eyescanner-grundarna.

“Men vi pratar gärna vidare med dig Jens”, sa duon i kör.

Vår sändning Breakit 24 Live pågår fortfarande. När sändningen är slut kommer du kunna se hela Shift-finalen igen! Vi länkar så fort det går.

Så länge kan du titta på klippet när Eyescanner pitchar.

 

Läs mer