Stort nätverk för krypto-bedrägerier avslöjat – flera gripna

BitcoinKryptovaluta

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Har lurat över tusen personer på hundratals miljoner.

Breakit har i flera artiklar skrivit om bitcoin-bedrägerier som drabbat många svenskar. Bedragare har, ofta med hjälp av kända personer, lurat personer att investera i vad som påstås vara bitcoin eller annan kryptovaluta.

Istället har pengarna försvunnit och bedragarna har varit spårlöst försvunna.

Nu har Europol knäckt ett inte internationellt bedrägerinätverk som lurat över tusen personer på sammanlagt 30 miljoner euro, nästan 300 miljoner svenska kronor. Flera av de drabbade kommer från Sverige.

Polis ibland annat Bulgarien och Israel slog till samtidigt 11 maj och grep totalt sex personer. Sedan tidigare har fem inblandade gripits i Spanien.

Nätverket ska ha drivit minst fyra bluffsajter för kryptoinvesteringar och fick kontakt med brottsoffren via sökmotorer eller via sociala medier. Med hjälp av en bluffmjukvara, som visade att investeringarna gick bra, fick de sedan de att investera mer och mer.  

I ett pressmeddelande skriver Eurojust, EU:s straffrättsliga samarbetsorganisation, att de gripna misstänks för att ha organiserat ett falskt handelssystem med högriskoptioner och kryptovalutor.

Förutom gripandena har tillslag gjorts i flera länder, bland annat i Skåne. 

Läs mer