Sculptur gör möbler av skrot – landar samarbete med Volvo och Volkswagen

Volvo CarsVolkswagenImpact

Foto: TT/Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Får in riktigt tunga kunder.

Sculptur är ett litet 3D-bolag i Karlshamn som tillverkar designmöbler av bland annat gamla fiskenät, kaffesump och träspill. 

Enligt den senast tillgängliga årsredovisningen, för 2019, omsatte bolaget knappt 200.000 kronor. 

Nu står det klart att bolaget har fått ett uppdrag av två riktigt stora bolag, biltillverkarna Volvo Cars och Volkswagen Group, det rapporterar DN.

Sculptur ska ta tillvara delar från skrotade bilar och göra om dem till nya produkter. 

I ett första skede är det stötfångare som bland annat ska omvandlas till specialdesignade stolar. Processen sker genom att glasfiber tillförs till den återvunna plasten, och på så sätt skapas ett hållfast material. 

“Jag tycker det är väldigt spännande att två av världens stora biltillverkare och konkurrenter går samman och säger att den här produkten äger vi och driver gemensamt”, säger Sculpturs vd Glenn Mattsing till DN. 

Möblerna som tillverkas kommer få en QR-kod så att kunden får veta varifrån den återvunna plasten kommer och hur den ska återvinnas igen. 

Målet framöver är att få fler biltillverkare att haka på och att även fler delar av bilarna ska bli möbler. 

En ny bil består till ungefär 20 procent av plast. 

Med i projektet är även branschorganisationen Bil Sweden, forskningsinstitutet Rise, Motorbranschens riksförbund, återvinningsföretaget Stena Recycling och försäkringsbolaget If.

Läs mer