Bakslag för Voi – får inte ställa ut sina elsparkcyklar i London

Voi London Elsparkcykel
Bakslag för Voi – får inte ställa ut sina elsparkcyklar i London

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Först tvingades de svenska elscootrarna ut ur Paris – nu får de nobben av nästa storstad, erfar Breakit.

Världens städer håller på att tas över av elsparkcyklar och svenska Voi var en av pionjärerna i Europa. Under sensommaren 2018 dök bolagets hyrscootrar upp i Stockholm och har sedan dess expanderat till 60 europeiska städer. 

Förra våren öppnades en ny viktig marknad upp när Storbritannien gick från att ha ett strikt förbud mot elsparkcyklar till att öppna upp för tester i flera städer. 

“Det här är extremt viktigt för oss”, sa Vois vd Fredrik Hjelm när bolaget vunnit upphandlingarna i Cambridge och Peterborough. 

Inget ont om de städerna, men de är bara småpotatis i jämförelsen med den stora juvelen i den brittiska kungakronan, jättestaden London.

Nu erfar Breakit att Voi har förlorat upphandlingen om att ställa ut elscootrar i staden, ett uppdrag som istället uppges gå till konkurrenterna Lime, Tier och Dott. 

Kastades ut ur Paris och misslyckades i New York

Även om beslutet i London bara gäller ett pilotprojekt i upp till två år, och är i lite mindre skala, får det betecknas som ett rejält bakslag för den svenska elscooter-jätten. I somras misslyckades Voi även med att bli ett av tre elscooterbolag i Paris och tidigare i år fick de också nobben av New York.

Breakit har sökt Voi angående detta, men bolagets kommunikationschef Kristina Hunter Nilsson meddelar att bolaget inte vill kommentera upphandlingen i London innan något är officiellt.

Växer snabbt

I samband med att Voi tog in 1,4 miljarder från bland annat Raine Growth, VNV Global, Balderton och Creandum i december gick bolaget också ut med att de planerade att gå med vinst under 2020. Ett mål som de så sent som i förra veckan sköt på

Finanschefen Mathias Hermanson sade då till Reuters att Voi vuxit oväntat snabbt och att de därför hade beslutat att skjuta vinstmålet på framtiden för att istället satsa på tillväxt. Bolaget siktar dessutom på att tredubbla försäljningen under 2021 mot året innan.

Voi omsatte 317 miljoner och gjorde en förlust på 771 miljoner under 2019.

Läs fler artiklar
LÄS MER