Raketfart för Safello i debuten – rusar över 100 procent

Safello Kryptovaluta
Raketfart för Safello i debuten – rusar över 100 procent

Frank Schull, vd Safello.

Martin Hävner

Reporter

Kryptobolaget Safello har en lyckad premiär som noterat bolag. Aktien handlas upp cirka 150 procent från teckningskursen.

Det stora intresset för kryptovalutor håller sig, och det gäller uppenbarligen även på aktiemarknaden. Aktien i Safello stiger nämligen kraftigt under det den allra första handelstimmen på marknadsplatsen First North. 

Bolaget, som driver en mäklartjänst för kryptovalutor i Sverige, erbjöd aktier till ett pris om 13,50 kronor styck inför noteringen. Kring klockan 10.45 på onsdagsförmiddagen handlades den kring drygt 34 kronor. Dagens högsta avslut ligger på 39,50 kronor. Det innebär att bolaget har ett börsvärde en bit över 600 miljoner kronor. 

Safello omsatte cirka 315 miljoner kronor under 2020 och gjorde ett rörelseresultat kring knappt 1 miljon. I mars blev det känt att Safello förvärvar Rational Money AB, företaget bakom Bitcoin.se som beskriver sig själv som Sveriges ledande utbildningsportal om kryptovalutor.

Problem för kryptobolag

I förra veckan listades Safellos sektorkollega Goobit vars aktie också steg kraftigt i värde under den första handelsdagen även om utvecklingen mattades något när det via bland annat Breakits rapportering blev känt att bolagets bank SEB sagt upp avtalet med bolaget. Därmed riskerar bolaget att tappa sin tillgång till Swish som är den tjänst som bolagets kunder företrädesvis använder för göra överföringar till respektive från bolagets plattform. 

Även Safello tar upp bankrisken i sitt prospekt inför noteringen, men är inte lika explicit med vilken eller vilka banker det handlar om. Men att bankerna är livrädda för penningtvätt, eller att förknippas med penningtvätt, framgår med all önskvärd tydlighet även i detta prospekt. 

“Det är i allmänhet svårt för företag som tillhandahåller kryptovalutarelaterade tjänster att hitta banker som är villiga att tillhandahålla dem bankkonton och andra banktjänster. Även om denna möjlighet skulle finnas, kan banker senare välja att avsluta tjänsterna av olika skäl, till exempel upplevda risker och kostnader förknippade med regelefterlevnad”, skriver bolaget som bedömer att det kan få “hög inverkan” på bolaget om banktjänsterna sägs upp. 

"Bankerna blir oroliga"

Frank Schuil, vd för Safello, säger att bolaget har en av de fyra största bankerna i Sverige (SEB, Nordea, Handelsbanken eller Swedbank; reds anmärkning) som leverantör, men vill eller kan inte säga vilken det är. Han menar att bolagets relation med sin bank är bättre än vad den är för många andra kryptobolag. 

“Vi har haft samma bank sedan 2013 och har inte behövt byta, som vissa andra har fått. Sedan är det klart att bankerna blir lite oroliga när det dyker upp artiklar av det slag du nämner. Samtidigt håller reglerna på att göras tydligare, vilket kommer göra det enklare för bankerna att jobba med kryptobolag”, säger Frank Schuil till Breakit. 

Läs fler artiklar
LÄS MER