Voi senarelägger vinstmål – fokus på tillväxt

Voi Elsparkcykel
Voi senarelägger vinstmål – fokus på tillväxt

Mathias Hermanson, finanschef på Voi. Foto: Press/Jonas de Lange.

Martin Hävner

Reporter

Fortsätter växa starkt – nu väntar elsparkcykeljätten med att gå med vinst.

I december förra året gick svenska elsparkcykeljätten Voi ut med att de skulle gå med vinst i år. Beskedet kom i samband med att Voi fyllde kassan rejält och tog in 1,4 miljarder kronor för att kunna expandera.

Men det målet kommer inte bolaget att nå. Bolagets finanschef Mathias Hermansson säger till nyhetsbyrån Reuters att bolaget har tänkt om eftersom antalet användare har ökat oväntat snabbt. Dessutom har ökningen dessutom skett med en högre bruttomarginalen än vad Voi tidigare kalkylerat med.

“Eftersom vi nu har kapital har gjort omprioritering mot tillväxt”, säger Mathias Hermansson till Reuters.

Han tillägger i intervjun att Voi investerar i säkerhet samt rekryterar ytterligare personal. Någon vinst blir det troligen inte heller 2022, men eventuellt året därefter, enligt Mathias Hermansson. Vois förlust under 2019 uppgick till nästan 800 miljoner kronor.

Fortsätter växa snabbt

Vois finanschef vittnar annars om att bolaget växer kraftigt. Antalet åkningar med en elsparkcykel från Voi ökade med 120 procent under det första kvartalet och bolaget siktar på att trefaldiga försäljningen under 2021 i förhållande till året innan.

Voi, som konkurrerar med bland andra Lime och Bird, har inga planer på att ta in ytterligare kapital. Bolaget överväger heller inte någon börsnotering just nu.

“Så länge vi har tillgång till kapital från våra ägare, finns det inget skäl att vara noterad för närvarande”, säger Mathias Hermansson.

Voi är verksamt i 60 städer i Europa och gick nyligen in i Spanien.

Läs fler artiklar
LÄS MER