Sök

Bantaba: “Vi vill vara lösningen på de problem vi själva upplevt”

BantabaShift

Grundarna Bantaba

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

De vill knyta samman det globala kapitalet med afrikanska startups – nu ska de bara få investerarna att nappa på idén.

Hungriga startups vill knyta till sig kompetens och investerare – men även om intresset finns från båda parter är det inte säkert att de kommer i kontakt med varandra. Det vill Breakits och Blings satsning Shift, där vi knyter ihop kapitalet med startups som har svårare att få in kapital, ändra på. 

Bantaba är ett bolag som också verkar för förändring. De fokuserar mot Afrika där de vet att det finns mycket outnyttjade resurser som skulle kunna stärka startups och hjälpa dem att bidra till positiv samhällsförändring. Bantaba har därför byggt en digital plattform för att koppla ihop det globala kapitalet med Afrikas startup-ekosystem. Grundtanken är att många afrikaner som lämnat den afrikanska kontinenten är intresserade att investera i startups i Afrika och även bidra med sin kompetens. 

"Vi är exhalterade"

Förenklat vill Bantaba skapa ett slags Linkedin som kopplar ihop både kapital och kompetens med fokus på Afrika.Det kan exempelvis röra sig om personer med afrikanskt ursprung som lämnat kontinenten och vill bidra till utvecklingen i Afrika. 

Bakom Bantaba står Lamin K. Darboe, Noufay Kafando, Eliane Birba och Ouedraogo Fabrice. De utgör nu ett av de tio bolag som gått vidare i vår tävling Shift – och nu tävlar om investerarnas uppmärksamhet. 

Hur känns det att vara i finalen? 

“Vi är exalterade. Vi visste från start att det inte skulle bli enkelt att bli utvalda som en av de sista 10 av 250 otroliga startups och extremt brillianta entreprenörer. Så utöver att det känns exalterade så är vi ödmjuka och uttrycker vår beundran och respekt för alla de 250 startups som deltagit”. 

Varför är ni entreprenörer? 

“Vi vill vara en del av lösningen på de problem som vi själva har upplevt. Med andra ord, vi vill skapa den förändring vi själva önskar”.

Hur har det varit för er att söka kapital, på vilket sätt har Shift hjälpt ert företag?

“Att delta i Shift har gett oss tillgång till investerare som vi annars inte hade haft möjlighet att komma i kontakt med på egen hand. Det är ännu viktigare att de här investerarna inte bara bryr sig om hur vår startup ska ge dem pengar utan också om den positiva påverkan vi kommer att skapa. Det finns ett stort intresse för att skapa nytta för samhället från båda sidor av spektrumet”. 

Vad önskar ni att ni visste innan ni grundade bolaget? 

“Att det skulle ta mycket mer energi, tid och resurser än förväntat – men också att du lär dig snabbare än du någonsin kan föreställa dig”.

Vilken är er favoritentreprenör? 

Mo Ibrahim. (Grundare Celtel och Mo Ibrahim Foundation). 

Bantaba är beredda att sälja 17 procent av bolaget i utbyte mot 2,5 miljoner kronor. 

Vi kommer att presentera samtliga finalister i Shift inför finalen – här kan du se en lista på de 10 som har tagit sig ända hit.

Du kan själv se upplösningen i Shift i Breakit24Live 20 maj.

Och missa inte att spana in Bantabas videopitch här:
 

 

Läs mer