Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

E-handelsraketen Stronger får ny huvudägare – miljardaffären klar

Joel Almqvist, Juri Gendelman, Henrik Grundén, grundare av Stronger och Annica Rantala vd på Stronger. Foto: Press

Här är riskkapitalbolaget som drog längsta strået i budgivingen.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Det blev riskkapitalbolaget Polaris som vann budgivingen om e-handelsbolaget Stronger. 

Breakit har tidigare avslöjat att Polaris legat närmast en affär och på tisdagsmorgonen kom beskedet – Polaris köper 51 procent av Stronger.

Prislappen offentliggörs inte men enligt Breakits källor värderas hela bolaget till runt 1,5 miljarder kronor i transaktionen. 

Länge låg riskkapitalbolaget Altor bäst till för att köpa in sig i Stronger men till slut blev det alltså konkurrenten Polaris som bjöd högst.

”Vi är imponerade över vad grundarna och ledningen har byggt upp som lett till en fantastisk utveckling. Bolaget agerar på en attraktiv tillväxtmarknad, drivet av ökad fokus på hälsa och vi ser fortsatt stor tillväxtpotential framöver – främst genom fortsatt internationell expansion. Vi ser fram emot att bistå grundarna och ledningen med vår erfarenhet av bolagsutveckling”, säger Johan Pernvi, ansvarig partner på Polaris i en kommentar.

Attraktivt segment

Träningskläder har blivit en riktig hit bland svenska e-handlare de senaste åren. Hög tillväxt i kombination med stark lönsamhet har kännetecknat flera av uppstickarna i segmentet och det har lockat till sig tunga investerare.

Aim´n, med sin bas i Halmstad, fick in riskkapitalbolaget Eequity förra våren och i Icaniwill blev riskkapitalbolaget Wellstreet storägare redan 2018.

Men den tredje snabbväxaren i segmentet, Stronger, har fram tills nu ägts av grundarna Henrik Grundén (40 procent), Juri Gendelman (30 procent) och Joel Almqvist (30 procent). 

I början av april kunde dock Breakit avslöja att grundarna anlitat investmentbanken Clearwater (tidigare Valentum) för att sälja en majoritetspost i bolaget. Då pekades riskkapitalbolaget Altor ut som den hetaste kandidaten till att köpa aktierna – men de trumfades alltså över av det danska riskkapitalbolaget Polaris.

"Länge var jag helt säker på att Altor skulle ta hem budgivningen men Polaris bjöd högt", säger en av Breakits källor.

Siktar mot 1 miljard

Stronger omsatte över 300 miljoner kronor ifjol och gjorde ett resultat på 44 miljoner kronor. Enligt Strongers vd Annica Rantala, som jobbat inom bolaget sedan 2019, så är målet att "inom en mycket överskådlig tid" nå 1 miljard kronor i omsättning. 

”Det skall bli spännande och utvecklande att påbörja en ny fas med Polaris som partner”, säger hon i en kommentar.

De tre grundarna Henrik Grundén, Juri Gendelman och Joel Almqvist kommer att fortsätta att jobba operativt i Stronger.

”Vi är glada att välkomna Polaris in i ett partnerskap för att tillsammans axla våra ambitiösa tillväxtplaner”, säger Henrik Grundén, medgrundare av Stronger i ett pressmeddelande.

Nyfiken på e-handel? Kolla in vår stora e-handelsrapport där vi går igenom ägarna, värderingarna, siffrorna – allt om svensk e-handel. Kolla in här

Läs mer