Uppgifter: Northvolt laddar för ny jätterunda: “Vi har en offensiv plan”

NorthvoltTransport

Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Svenska batterisatsningen ska fylla kassan igen.

Northvolt är en av de största svenska industrisatsningarna på väldigt länge. När fordonsflottan i världen ställer om från fossila bränslen till el ska en del av batterierna tillverkas vid bolagets jättefabrik utanför Skellefteå i norra Sverige. 

I mars gick bolaget ut med att de fått en jätteorder på 120 miljarder kronor från Volkswagen och nu uppges bolaget ladda för en ny miljardemission.

“Detta är en offensiv nyemission, bolaget har vind i segeln”, säger en källa till Dagens Industri.

Större runda än tidigare

Exakt hur mycket pengar det handlar om är ännu oklart men uppgifterna pekar mot att det blir en större runda än förra året då Northvolt tog in 5,4 miljarder kronor till en värdering på 32 miljarder kronor. 

I samband med Volkswagens order tidigare i år ökade fordonsjätten sin ägarandel i Northvolt och äger nu en femtededel av bolaget. På ägarlistan finns även Spotify-grundaren Daniel Ek, Cristina Stenbeck och finansmannen Harald Mix.

Northvolts vd och grundare Peter Carlsson jobbade tidigare nära Elon Musk på Tesla men valde att hoppa av det projektet för att satsa på att bygga batterier. Peter Carlsson äger idag 10 procent av Northvolt, medan Harald Mix äger 11 procent.

2019 omsatte bolaget 93,5 miljoner kronor och gjorde en förlust på 539 miljoner kronor.

Läs mer