Sök

Annonssamarbete med GodEl & Ellevio

Elbolagen som vill accelerera energiomställningen – genom startup-tävling med 2 miljoner i potten

Karin Holmberg

Energiomställningen har en avgörande roll för att lösa klimatkrisen. Därför arrangerar GodEl och Ellevio Sveriges största innovationstävling inom energisektorn – och du kan vara med och rösta på den smartaste innovationen.

Nu drar den igång – tävlingen där unga företag med innovationer, eller produkter inom energifältet, har chans att tävla om två miljoner kronor, och personlig coachning från någon ur den namnkunniga juryn.

“Vill hjälpa och lyfta fram mindre företag”

Bakom tävlingen hittar vi elbolaget GodEl och elnätsleverantören Ellevio, två av de största aktörerna på energimarknaden i Sverige. 

GodEl har en vision om en bättre morgondag och just därför är en innovationstävling ett naturligt steg för företaget.

”Vi står inför en av mänsklighetens största utmaningar någonsin, att få ner utsläppen och bromsa den globala uppvärmningen. För att lyckas behöver vi alla hjälpas åt. Som stora aktörer vill vi hjälpa och lyfta fram mindre företag som har smarta innovationer med en positiv klimatpåverkan”, säger Anna Quarnström, hållbarhetsutvecklare på GodEl och tävlingsgeneral för Startup 4 Climate. 

Även innovationshubben THINGS och det sociala nätverket We Don’t Have Time är medarrangörer av tävlingen.

Läs mer om vad som krävs för att vinna!

Öppen för anmälningar

Tävlingen öppnade för anmälningar den 5:e maj och är öppen fram till den 1 september. Nytt för i år är att allmänheten kan rösta och sprida klimatkärlek till den innovation man gillar bäst på We Don’t Have Time.

“Alla bidrag kommer att läggas upp i nätverket och röstningen är sedan öppen fram till den 1:e september. Vi ser det som en stor möjlighet för företagen att nå ut med sina smarta innovationer. Dessutom är det ett kul sätt för fler att få ta del av alla företag och deras idéer samtidigt som det är en möjlighet för oss och juryn att få en bild av vilken innovation som allmänheten gillar bäst”, säger Anna.

Tävlingens kriterier:

För att joina krävs att du har ett svenskregistrerat, olistat aktiebolag med maximalt 49 anställda. Dessutom granskas innovationerna utifrån mätbar klimatnytta och om de till exempel bidrar till:

  • Minskade växthusgaser
  • Effektivare användning av energi
  • Och/eller förändrade konsumentbeteenden


Vinnaren presenteras i november

När anmälningstiden är över kommer en shortlist att presenteras och de utvalda bidragen kommer sedan att pitchas inför juryn i oktober. 

Juryn består av startup-profiler som Kivra-grundaren Stefan Krook, affärsängeln Jane Walerud samt Johan Lindehag, vd på Ellevio, Johanna Mossberg, avdelningschef på Energiteknik RISE och Lina Bertling Tjernberg, professor i elnätsteknik vid KTH.

Vinnaren eller vinnarna kommer sedan att koras och presenteras den 11:e november. 

Utöver prissumman på två miljoner kronor, som delas av vinnarna, kommer de vinnande företagen att få coachning från valfri jurymedlem.

Förra årets vinnare

Förra året korades två vinnare. Företaget Enjay som utvecklat aggregat för energiåtervinning för restaurangventilation och Peafowl Solar Power som gör transparenta, utskrivningsbara solceller som integreras i befintliga byggnader.

Läs mer om tävlingen! 
 

Läs mer