Sök

Olof Gustafsson till attack mot Klarna – Escobar inc stämmer betalbolaget på miljoner

KlarnaPablo Escobar Incfintech

Olof Gustafsson, vd på Escobar Inc

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Escobar-svensken Olof Gustafsson tar tvisten till Sverige.

Knarkbaronen Pablo Escobar sköts till döds av den colombianska polisen för snart 30 år sedan. Men arvet efter honom förvaltas vidare av bolaget Pablo Escobar Inc som drivs av Escobars bror Roberto och där svenske Olof Gustafsson fungerar som vd.

I oktober förra året träffade vi Gustafsson för en intervju som började som en vanlig intervju men som slutade i något helt annat. 

Pablo Escobar Inc drar, enligt Olof Gustafsson, in sina pengar genom att licensera ut Escobar-namnet till olika produkter. Men bolaget har också sålt mobiltelefoner och där har de kommit i konflikt med den svenska betaljätten Klarna.

Stämde Klarna i USA

Bara tre dagar efter att telefonen Escobar Fold började säljas avbröt Klarna, som skötte betalningarna till Escobar, samarbetet av "etiska skäl". På nätet spreds samtidigt uppgifterna om att de som beställt telefonerna inte hade fått dem levererade. Det tillbakavisades av Olof Gustafsson som menade att alla som hade beställt hade fått telefonerna.

Klarna frös också utbetalningarna till bolaget vilket ledde till att Escobar Inc stämde bolaget i amerikansk domstol. Nu har Escobar dragit tillbaka sin stämningsansökan i USA och planerar nu istället att stämma Klarna i Sverige. 

"Där är det svårare för dem att komma undan", säger Olof Gustafsson till DI Digital.

"De har kallat oss för skojare, men det är dom som inte har betalat oss. Vem är skojare?".

Escobar Inc kommer att kräva 10 miljoner av Klarna plus ett skadestånd för att bolaget menar att deras namn har blivit smutskastat av Klarna.

"Det här har redan kostat oss en miljon, men vi är beredda att lägga flera miljoner på det här", säger Olof Gustafsson" till DI Digital.

Det är inte första gången som Olof Gustafsson och Pablo Escobar Inc har valt att stämma bolag de ligger i konflikt med. Tidigare har man varit inblandade i rättstvister med både Netflix och Apple. 

Vill du veta hur Klarna ser på saken? Läs här: "Vi börjar bli uppriktigt trötta på detta"

Läs mer