Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Borås, Borås, Borås – därför kommer så många e-handelssuccér från staden

Jarno Vanhatapio, vd Nakd, Pernilla Nyrensten, vd Revolutionrace, Patrik Hedelin, Eequity. I bakgrunden syns också den berömda Pinocchio-statyn i Borås.

Ett kungligt beslut för 400 år sedan lade grunden – nu spottar den lilla staden i Västergötland ur sig snabbväxare.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Klockan närmar sig nio på morgonen när vi rullar in i Borås. Det är en förhållandevis klar marsdag och lugn aktivitet i staden, bara ett fåtal människor rör sig på gatorna. Något av det första som drar blicken till sig är en enorm grå byggnad som smalnar av mot slutet och pryds av loggan ”Gina Tricot”.

Det är här i Borås som klädföretaget grundades och fortfarande har sitt huvudkontor. Och de är långt ifrån ensamma om att ha sina rötter i den lilla staden utanför Göteborg. 

För även om mycket av riskkapitalet i Sverige tenderar att hamna i företag baserade i Stockholm så ser det lite annorlunda ut när det kommer till e-handeln. I Breakits kartläggning av e-handeln finns visserligen många bolag i huvudstaden, men många starka e-handlare har, och fortsätter, även att formas runt om i landet. 

Kungens beslut lade grunden


Just Borås var länge ett mecka för postorder och huserar klassiska spelare som Ellos, Gina Tricot och Cellbes. Den traditionen har förts vidare av bland annat superentreprenören Jarno Vanhatapio, som grundat e-handelsjättarna Nelly och Nakd. Även RevolutionRace och Care of Carl har sina rötter i staden som ligger mitt i knallebygden.

Patrik Hedelin, numera partner på riskkapitalbolaget Eequity som var tidig investerare i Nakd, men en gång i tiden e-handelspionjär med IT-bubblan-bolaget Boo.com, kommer själv från Borås.

Han backar bandet tillbaka ända till 1600-talet för att besvara frågan om varför så många snabbväxande e-handlare flockas i Borås.

”På den tiden åkte handelsmännen runt på landsbygden för att sälja tyg, men för att få göra det behövde de vara skatteskrivna i Borås enligt ett beslut av kungen. Ingen annan fick lov att göra det, och de personerna som åkte runt kallades för knallar, därför heter det knallebygden. Det var en gammaldags variant av e-handel”, säger Patrik Hedelin.

Finns stora fördelar med staden

Långt senare kom distanshandelsföreningen att bildas i Borås, vilket ledde till att alla postorderföretag skapades i Borås, som Josefsson, Ellos och Rowells.

”Det var så postorder i Sverige började”, säger Patrik Hedelin.

Sedan dess har mycket hänt och era av Sveriges mest kända e-handelsbolag har som bekant formats i staden. 

Pernilla Nyrensten är en av entreprenörerna som byggt sitt börsaktuella Revolutionrace i rymliga lokaler i Borås centrum.

Man tror inte att man är störst bäst och vackrast när man är från Borås

”Borås är en knallestad med mycket e-handel, samlad kompetens och en inspiration. Det är inte så långt bort från Göteborg och här finns fördelar som billigare hyror och lite lägre löner än i Stockholm", säger hon.

"Vår stad har 11.000 bolag och 110.000 invånare, bara det säger mycket om företagskulturen”.

Bristen på jobb har drivit entreprenörsandan

Hon tillägger samtidigt att det är enklare att hitta jobb i Stockholm, där det även finns en större rekryteringsbas för företag.

“Vi som bor i mindre städer har inte samma förutsättningar och när det, som här, finns en kultur av att starta bolag tror jag att fler försöker”, säger Pernilla Nyresten.

Jarno Vanhatapio byggde Nelly till ett storbolag från Borås innan han sålde till MTG. Numera bygger han e-handelsraketen Nakd som förra året omsatte 2 miljarder.

”Borås är en fantastisk stad och jag är så tacksam över att jag fick möjligheten att bygga Nelly därifrån. Det är en fantastisk sammanhållning bland entreprenörer och det finns en enkelhet och ett lillebrorskomplex som är väldigt bra att ha. Man tror inte att man är störst bäst och vackrast när man är från Borås”, säger Jarno Vanhatapio och fortsätter:

”Underdog-mentalitet är bra att ha och det tror jag att Pernilla och alla dem har, ett ’nu ska vi visa storstan’. Man kan fokusera mycket på business, det finns en bra infrastruktur och fantastiska förebilder bland oss”.

Vill du veta mer om ägarna, värderingarna, siffrorna och börskandidaterna bland Sveriges hetaste e-handlare? Kolla då in Breakit e-handelsrapport 2021

Läs mer