Sök

Börsprofil investerar i startup som ska göra värmepumpar smarta

EasyservTequity

Nicolas Hassbjer, grundare av HMS Networks. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Nicolas Hassbjer, grundaren av det börsnoterade IT-bolaget HMS Networks, går in som investerare i Halmstadbolaget Easyserv.

Easyserv utvecklar ett system som ska låta servicebolag för värmepumpar göra kontroller utan att behöva åka ut till sina kunder. I stället skickas värmepumparnas mätvärden automatiskt direkt till Easyservs molntjänst.

“När man är ute med bilen kollar man instrumentbrädan varje gång man kör den. Med värmepumpar är det bara en gång om året i dagsläget. Det vill vi ändra på”, säger bolagets vd och medgrundare Jan Rademaekers.

Tjänsten säljs till bolag runt om i landet som servar värmepumpar. De använder i sin tur datan för avgöra vilka av sina kunder som faktiskt behöver en fysisk kontroll av sina värmepumpar.

Sedan starten har de fyra grundarna finansierat bolaget själva. Nu tar bolaget dock in 1 miljon kronor från IT-profilen Nicolas Hassbjer. Han har grundat det börsnoterade HMS Networks, som gör Internet of things- och kommunikationslösningar för tillverkningsmaskiner och industri.

Genom investmentbolaget Tequity har Nicolas Hassbjer tidigare bland annat gjorde större finansiella placeringar i nätverksbolaget Nokia och det digitala pennbolaget Anoto. Förra året köpte han även ut konsultbolaget Cybercom från börsen tillsammans med Göteborgsbolaget JCE Group.

“Att Nicolas väljer att investera i vårt bolag ser vi som ett kvitto på att det vi håller på med är rätt. Han har ett enormt nätverk och kompletterar våra kompetenser väldigt bra”, säger Jan Rademaekers.

“Tequity investerar företrädesvis i connectivity och energieffektivisering. Easyserv är inom bägge områdena så det var en perfekt matchning”, säger Nicolas Hassbjer.

I vanliga fall investerar han i betydligt mognare bolag. Easyserv är ett av mycket få undantagsfall.

“Jag kan tillföra mer till bolaget och ägarna och i de senare tillväxtfaserna. Men med Easyserv känns det helt rätt och då gjorde vi ett undantag. Dessutom har jag ju grundat HMS och lett det genom alla tillväxtfaserna, så jag kan även utmaningarna i tidig fas”, säger Nicolas Hassbjer.

Med det nya kapitalet kommer Easyserv att fortsätta fokusera på att göra värmepumpar smarta. I framtiden utesluter dock inte Jan Rademaekers att bolaget kan skapa lösningar för andra prylar.

“Vi fortsätter med värmepumparna nu och har som mål att hitta lönsamhet inom två år. Vi vill nå lönsamhet innan vi sätter i gång med nästa gren på trädet, om man säger så”, säger han.

Av dokument från Bolagsverket framgår det att bolaget värderas till 5,7 miljoner kronor vid nyemissionen.

Bolagets omsättning är än så länge väldigt liten. 2014 omsatte bolaget endast 135.000 kronor.

Läs mer