Nätloppisen Citiboard tar klivet ut i världen – men saknar intäkter

Breakit - Nätloppisen Citiboard tar klivet ut i världen – men saknar intäkter

Daniel Tidebrink. Foto: Press.

Sara Lindmark

Reporter

Nätloppisen ska rulla ut sitt koncept globalt. I samband med satsningen byter bolaget nu även ut Lendogrundaren Thomas Hjelm från ordförandeposten.

Citiboard kan liknas vid en loppmarknad på nätet och en konkurrent till Blocket med mobilen i fokus. Det har gått ungefär tre år sedan tre år sedan Daniel Tidebrink och Benny Sörensson lanserade sajten.

Hittills har Citiboard enligt egen utsago 270.000 registrerade medlemmar och 800.000 besökare i månaden. Antalet produkter som ligger ute är 400.000 och varje dag genomförs uppskattningsvis mellan 500 och 1.000 köp.

“Varje månad har vi också 100.000 personer som chattar och interagerar med varandra. Så en cool funktion är också att folk lär känna varandra samtidigt som de köper och säljer produkter mellan sig,” säger Daniel Tidebrink, medgrundare och vd för Citiboard.

Några större intäkter har det däremot inte varit tal om hittills. Citiboard har ett brutet räkenskapsår och fram till mars 2015 omsatte bolaget blygsamma 129.000 kronor och gjorde en förlust på 7,8 miljoner kronor.

Detta är dock i enlighet med planerna, enligt bolaget.

Tjänsten är i dagsläget gratis för användarna och affärsmodellen går ut på att bygga en stor användarbas innan man kan börja tjäna pengar på till exempel bannerannonser.

“I år tror jag att vi kommer att kunna koppla på intäktsmodellen. Sedan vet jag inte exakt hur många köpare och säljare som behövs men vi har ungefär 800.000 besökare i månaden och har kommit till en punkt där vi har väldigt bra möjligheter att börja dra in bra med pengar,” säger Daniel Tidebrink.

Hur mycket Citiboard siktar på att omsätta i den närmaste framtiden vill han dock inte uppge.

I september 2013 gick Lendo-grundaren Thomas Hjelm in som investerare och styrelseordförande i Citiboard. Nu ersätts han av it-entreprenören Tomasz Moroz som 2010 grundade den polska Blocket-kopian Sprzedajemy.pl ihop med både Tidebrink och Sörensson.

“Hjelm sitter kvar i styrelsen, han kommer absolut inte att sluta. Anledningen till skiftet är att vi vill göra en internationell expansion och där passar Tomasz Moroz bättre. Vilka marknader vi siktar mot är lite hemligt men jag kommer att återkomma till det,” säger Daniel Tidebrink.

För ett par månader sedan lanserade Citiboard ett samarbete med Klarna. Betallösningen går ut på att Klarna erbjuder betalgaranti även till privatsäljare.

“En köpare kan alltså beställa hem en produkt och betala säljaren i efterskott genom Klarna. På så sätt garanterar vi att man får betalt för det man sålt,” säger Daniel Tidebrink.

Läs fler artiklar
LÄS MER