Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Kebitz ska sätta dig i direktkontakt med experter – “Kunskap i ett mikroformat”

Kebitz grundare Philip Jussil och Matilda Waldner. Foto: Canvas Studio

Vill göra det lättare att få tag i experter.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Om du har en fråga, vem vänder du dig till då? Det mest uppenbara svaret är antagligen Google (redaktören låter mig inte skriva Duckduckgo här). Men tänk om du kunde vända dig direkt till en kunnig expert utan att behöva betala dyra arvoden. Det är tanken bakom entreprenörerna Matilda Waldners och Philip Jussils tjänst Kebitz. 

“Jag och Philip funderade över en skattefråga i ett helt annat sammanhang och försökte googla fram ett svar, men det var svårt att hitta en bra källa. Vi funderade på att kontakta en skattejurist, men det skulle bli dyrt. Då undrade vi varför det inte fanns en enkel tjänst där vi kunde få hjälp”, säger Matilda Waldner, vd och medgrundare.

Idén är enkel. Användaren vill ha svar på en fråga och hittar en expert och ser direkt vad den tar för pris i Kebitz app som skulle kunna hjälpa till. Det kanske rör sig om en trädgårdsfråga eller någon form av legal hjälp. Sedan skickar man in en fråga i form av text, video eller bild och experten kan återkomma med ett svar. 

Det är lite likt tjänsterna för kändishälsningar, som svenska Memmo, fast istället får du mikrokonsultationer, som Kebitz själva alltså har valt att kalla det.

“Vi har skapat en plattform med tillförlitliga råd från tillförlitliga experter. Det är deras kunskap i ett mikroformat. För oss handlar det om att tillgängliggöra den här typen av kunskap för människor”, säger Matilda Waldner.

Har redan sajnat upp flera experter

I dagsläget har tjänsten ett 60-tal experter anslutna med namn som näringsfysiologen Fredrik Paulun, författaren Denise Rudberg och floristen Johan Munter i uppställningen. Kebitz själva tjänar pengar genom att ta en andel av transaktionen mellan användaren och experten.

Hittills har bolaget tagit in 4 miljoner kapital från investerare som Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson, Nobias vice vd Dan Josefsberg, Genova Properties vd Michael Moschewitz och Jonas Grandér, vd på Nordika fastigheter.

“Vi startade bolaget förra sommaren och tog in kapital för att bygga produkten till där vi är idag. Nu är vi i färd med att ta in nytt kapital för att fortsätta produktutveckla och expandera. På sikt är planen även att kunna gå utanför Sverige”, säger Matilda Waldner.

Utöver Matilda Waldner och Philip Jussil finns även Netigate-medgrundarna Jakob Freudenthal och Victor Molander med i Kebitz grundarteam. De hade börjat arbeta på en liknande idé och bestämde sig för att gå vidare tillsammans. 

Totalt finns det sju medgrundare bakom Kebitz. Operativt i bolaget arbetar fyra personer, vilka är Matilda Waldner och Philip Jussil tillsammans med två utvecklare.

Läs mer