Sök

Hon avslöjade sin guldgruva för mig – nu berättar jag för alla

IngagerNovaxLundells vecka

Deqa Abukar, Stefan Lundell och Jimmy Jakobsson

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell kan pusta ut. I veckan fick han beskedet han väntat på i månader.

Textmeddelandet fick mig att jubla inombords.

Det var från entreprenören Jimmy Jakobsson. Han hade precis haft sitt första coachingsamtal och var exalterad:

“Sjukt kul! Bra idé, bra kille, höll på att köpa in mig i sittande möte!”.

Några månader tidigare hade jag sålt in vår satsning Shift till Jimmy och hans bolag Ingager. Jag hade varit på gränsen till manisk i min pitch till Jimmy. 

Det här var något som han inte kunde säga nej till – caset var ju klockrent! 

Tillsammans skulle vi koppla ihop investerarna runt Stureplan med ortens vassaste entreprenörer. I orten fanns det mängder av duktiga entreprenörer som aldrig fick chansen att växa sitt bolag bara för att de saknade de rätta kontakterna. 

Jimmy köpte upplägget och hans Ingager gick in som partner (tillsammans med Novax och Tillväxtverket). Jag blev såklart superglad. Nu kunde visionen bli verklighet – vi skulle göra skillnad på riktigt för entreprenörerna i orten.

Men samtidigt gnagde det inombords i mig. I teorin var jag absolut övertygad om att riskkapitalisterna runt Stureplan gick miste om en massa bra affärer för att de saknade kontakter med ortens entreprenörer. 

Men skulle vår modell funka i praktiken? Skulle vi verkligen lyckas hitta entreprenörerna som på riktigt hade potential att bygga fina bolag?

Ärligt talat var jag inte helt säker – även om det inte var något jag visade utåt. 

Det var därför som jag jublade så i tisdags när jag fick SMS:et från Jimmy. Han hade då haft sin första coachning-session med en av “våra” Shift-entreprenörer. 

Och Jimmy var alltså eld och lågor!

För mig var det den första riktigt tydliga indikationen på att vi varit rätt ute hela tiden – här fanns verkligen en superpotential både för investerare och entreprenörer. 

Eller rättare sagt. Det var Deqa Abukar som haft rätt hela tiden, inte jag. 

För det var Deqa, grundare av entreprenörsnätverket Bling, som först övertygade mig om att Breakit skulle vara med och driva Shift-projektet. Hon har hela tiden varit övertygad om att orten sitter på en liten guldgruva i form av vassa entreprenörer.

Nu har jag också upptäckt guldet och det är bara för mig och Jimmy att börja gräva!

Trevlig helg!

Läs mer