Sök

Progress mes app ska behandla ätstörning: “Runtslussad i vården”

Progress MeHälsa

Grundarna bakom Progress Me.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Grundarna tar in investerare för att utveckla vidare Progress Me.


Malmö-bolaget Progress Me har tagit fram en digital plattform för att behandla och förebygga ätstörning, där fokus ska vara målgruppen unga vuxna mellan 12 och 25 år. En grupp där problemet, enligt bolagets grundare, är växande och där det kan vara svårt att hitta rätt behandling inom den traditionella vården.

”Det finns stor potential att effektivisera delar av sjukvården genom digitalisering och Progress Me är ett mycket bra exempel på en disruptiv vårdtjänst som riktar sig till en grupp som tyvärr inte får tillräcklig uppmärksamhet varken i den traditionella vården eller hos nätläkarna”, säger Petronella Gustafsson, vd på Progress Me.

“Dessutom är vi som driver bolaget personer som själva upplevt problematiken, något som visat sig vara otroligt uppskattat av målgruppen.”

Grundaren har själv drabbats av ätstörningar

Med bolagets app ska användaren kunna få hjälp att stärka självkänsla och självförtroende för att motverka ätstörningar. I dagsläget har appen, enligt bolagets egna siffror, över 2.000 användare. Utvecklingen av appen har skett tillsammans med läkare, psykologer och användarna, berättar Petronella Gustafsson som berättar att hon själv drabbades av ätstörning som 15-åring. 

“Då blev jag runtslussad inom vården och olika behandlingar. Det var mycket fokus på BMI, att gå upp i vikt och vad du ska äta. Men många gånger när du har en ätstörning så är det grundat i något annat, självbilden eller självförtroendet. Det får inte lika mycket fokus i vården”, säger hon.

“Jag blev frisk sen och har själv drivit två bolag innan det här. Men jag insåg också att jag egentligen ville fokusera på något som gjorde skillnad för de som går igenom samma sak som jag själv har gått igenom.”

Tar in 5 miljoner

Nu tar bolaget in 5 miljoner kronor i en nyemission som leds av kapital- och kunskapshubben Jinderman och Partners. Pengarna ska användas för att kommersialisera produkten och för att påbörja en internationell satsning.

Bolaget planerar också att skapa en tjänst som ger föräldrar mer information om ätstörningar för att kunna hjälpa yngre personer än vad som är målgruppen idag.

”Vi är otroligt glada över att ha fått in en stark ägare som inte bara kommer med kapital, utan också massor av kompetens kring hur vi ska kommersialisera bolaget framgent”.

Progress Me grundades 2018 av Petronella Gustafsson, Stina Gunnarsson, Cornelia Gustafsson och Mehrnosh Rabiei.

Läs mer