Har Apple kopierat Elin Elkehags uppfinning? "Kanske borde statuera ett exempel"

AppleStilla motionHårdvara

Elin Elkehag.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Apple släppte igår produkten Airtag – en smart knapp som enligt entreprenören Elin Elkehag är inspirerad av hennes produkt Stilla Motion.

"En stor fjäder i hatten att ett företag som Apple kopierar oss", säger hon till Breakit.

Apple anordnade under tisdagen sitt första produktevent för året och passade på att visa upp mängder av ny teknik. Det bjöds på färgglada datorer och mobiltelefoner i mängder.

Med i presentationen fanns även en helt ny produkt från bolaget: små brickor som ska hjälpa användaren att kunna hålla ordning på sina prylar. 

Kortfattat fungerar Apple Airtag, som produkten heter, som så att du kan fästa den på exempelvis en väska. Om någon sedan skulle röra väskan så avger brickan ett larm. Det går också att använda mobiltelefonen för att spåra Airtagen. 

Konkurrenten Samsung visade upp en liknande pryl för bara någon månad sedan, och det har sedan en tid tillbaka gått att använda olika tredjepartsprodukter med Apples telefoner.

Men är inte Apples bricka lite extra bekant? 

Byggde produkten hemma i sin mammas kök

Det tycker åtminstone Elin Elkehag, den svenska entreprenören bakom startupen Stilla, som 2016 tog fram och lanserade den liknande produkten Stilla Motion, som också skyddar och spårar dina saker.

På Linkedin visar hon upp Apples nya Airtag med den prototyp i keramik som hon själv en gång tillverkade hemma i sin mammas kök.

“Jag har precis haft en rätt stor diskussion om det här i ett rum på Clubhouse”, berättar Elin Elkehag när Breakit ringer för att fråga om de har planerat att agera på något sätt efter avtäckandet.

“Vi reagerade mest på att det var så pass likt vår produkt och funderade på om vi borde göra något. Men jag har inte hunnit tänka så mycket mer på det själv, utöver att det är en komplimang och en stor fjäder i hatten att ett företag som Apple kopierar oss. Det visar att vi var på rätt spår redan för sex år sedan.”

Elin Elkehags egna jämförelsebild.

Enligt Elin Elkehag har hon patent på vissa delar, som själva designen och även accelerometern, som kan känna av ifall någon flyttar på brickan.

Hon nämner att flera i Clubhouse-diskussionen tyckte att hon på något sätt borde visa på att Apple faktiskt har kopierat eller plockat kraftig inspiration från Stilla Motion. Detta eftersom att storbolag ofta snor idéer och produkter ifrån mindre uppfinnare och entreprenörer och lanserar de som sina egna, förklarar hon.

“Man kanske borde statuera ett exempel på något sätt, även om det inte behöver vara en stämning. Men någon form av erkännande eller ersättning för design- och produktutveckling skulle kännas bra att få tillbaka till alla som stöttat oss. Det gäller också att vara en förebild för alla kvinnliga uppfinnare och entreprenörer där ute och visa att det går att göra saker hemma från köksbordet som även Apple tycker är bra nog att kopiera.”

Hade Apple-topp som rådgivare

När Elin Elkehag startade Stilla så var även Bud Tribble, en av Apples mest seniora ledare, nuvarande vice vd för programvaruteknik, en av hennes rådgivare och mentorer under resan. 

“Jag håller på att komponera ett mejl till honom nu eftersom vi har en sån relation. Vi får se vad han säger om saken.” 

Hon vill samtidigt vara tydlig med att det är positivt att produkten idag har fått ett stort genomslag.

Stilla Motion lanserades via en kickstarter-kampanj på Indiegogo och fick stor uppmärksamhet när de nådde sina mål. Totalt hann de få kunder i 53 länder innan satsningen lades ned 2019.

“Vi kan visa att ett misslyckande inte nödvändigtvis behöver vara ett misslyckande. För mig är det viktigare att visa hur vi kan dra lärdomar ifrån allt vi gör. Det här är en fjäder i hatten som hela teamet bakom Stilla kan ta med sig, ett erkännande för deras fantastiska arbete”, säger hon.

Läs mer