Sök

Rika tillsammans fixade ägarandelar i Lendify till 150 småsparare – så gick det till

LendifyRika tillsammansfintech

Jan Bolmeson och Caroline Bolmeson driver podcasten Rika tillsammans.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

De driver podcasten Rika tillsammans – och är två av Sveriges mest framgångsrika influencers inom sparande.

I en sluten Patreon-grupp har Caroline och Jan Bolmeson förmedlat ägarandelar i Lendify till cirka 150 svenska småsparare.

"Det har funnits ett stort tryck".

På tisdagen kom nyheten att fintech-bolaget Lendify köps upp av den danska bankutmanaren Lunar.

Enligt Breakits källor värderas Lendify till cirka 1,2 miljarder kronor i transaktionen, där betalningen sker enbart med aktier i Lunar. Om Lendifys skulder på cirka 200 miljoner dras bort återstår ett bolagsvärde på cirka 1 miljard.

Värderingen har rusat sedan årsskiftet.

Då gjorde Lendify en nyemission där företaget värderades till 300 miljoner och tog in 300 miljoner kronor i kapital. Efter kapitaltillskottet blev alltså värdet inklusive kassan 600 miljoner.

De som köpte aktier i den emissionen har alltså nu kunnat göra ett rejält klipp – på mindre än fyra månader.

Småsparare tar köksvägen in i ägarlistan

Nu kan Breakit berätta om en tidigare okänd grupp investerare som gick in i vintras: Småspararna i podcasten Rika tillsammans grupp för betalande medlemmar.

Såhär har det gått till:

  • Rika tillsammans låter lyssnarna ge pengar till podcasten via donationstjänsten Patreon.
     

  • De som betalar får tillgång till en sluten grupp. I den har de bland annat fått tips om möjligheten att köpa in sig i Lendify.
     

  • Duon bakom podcasten Rika tillsammans har sedan registrerat ett holdingbolag vars enda syfte är att köpa aktier i Lendify. Enligt Breakits uppgifter köpte bolaget i vintras en aktiepost värd cirka 30 miljoner kronor.
     

  • Småspararna i den slutna gruppen har sedan fått möjlighet att köpa ägarandelar i holdingbolaget – som alltså i nästa led äger riktiga Lendify-aktier.

Enligt Breakits uppgifter är det cirka 150 småsparare som har nappat. Snittinvesteringen i vintras var 200.000 kronor.

“Eftersom Lendify är så pass populärt bland sparare, tack vare peer to peer-lånen, har det funnits ett stort tryck länge för att släppa in fler privatpersoner även i ägarkretsen. Den här investeringsklubben är ett sådant sätt”, säger en källa med insyn till Breakit.

Succéår för rikedomspodden

Småspararna i Rika tillsammans-klubben har köpt in sig i Lendify vid flera tillfällen. Hur bra dagens affär med Lunar blir för dem varierar således.

Men för de Patreon-medlemmar som tecknade sig i nyemissionen i vintras, till värdering 300 miljoner (eller 600 miljoner efter kapitaltillskottet) har det blivit en strålande affär.

Enligt Breakits uppgifter tar Rika tillsammans-poddarna 2 procent av investeringens värde i arvode för att täcka kostnader för jurister med mera – plus ytterligare 7 procent av eventuell framtida avkastning.

Bakom Rika tillsammans finns podcastduon Caroline och Jan Bolmeson. De driver flera bolag ihop, bland annat RikaTillsammans AB som i fjol hade intäkter på 3,5 miljoner och en vinst på 2,3 miljoner.

Jan Bolmeson skriver i ett mejl till Breakit att han "egentligen inte har någon mer kommentar än att jag gillar Lendify".

Läs mer