Sök

Efter turbulensen – nu säljs Lendify till danska Lunar

LendifyLunarfintech

Vd Nicholas Sundén-Cullberg och vice vd Erika Eliasson lämnar inom kort Lendify som nu köps upp av Ken Villum Klausens Lunar. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Nu säljs Lendify.

Lendify hade ett riktigt stökigt fjolår. Efter att ha fått nobben på ett tillstånd för att öppna sparkonton misslyckades bolaget med en planerad finansieringsrunda på 700 miljoner. 

Breakit har också kunnat avslöja ett större ägarbråk med grundaren John-Christian de Champs och hans techfond Vidici i centrum. Vi kunde berätta att John-Christian de Champs vid flera tillfällen sålt aktier privat till Vidici – en fond han själv kontrollerar – vilket ledde till kritik från andra ägare.

Dessutom har både vd Nicholas Sundén-Cullberg och vice vd:n Erika Eliasson lämnat under första halvåret.

Säljs till danska neobanken Lunar

Nu säljs bolaget till danska Lunar, som sitter på en europeisk banklicens.

“Vi har ett stort insatt kapital och köpet av Lendify ger oss möjlighet att omsätta detta i utlåning och på så sätt accelerera vår nordiska tillväxt”, säger Ken Villum Klausen, grundare och vd för Lunar i ett pressmeddelande.

“Köpet av Lendify är en “perfect match” för oss givet bolagets historia, kultur och framtidsvision."

Lendify ger ut blanco-lån, alltså lån utan säkerhet, och tanken från början var att man skulle mäkla lån mellan privatpersoner, så kallad "peer-to-peer-lending". Så har det inte blivit utan man har övergått till en mer traditionell lånegivning med pengar från institutionella placerare. I dagsläget har man en lånebok på cirka 3 miljarder och drygt 40.000 aktiva kunder. Det var för att kunna växa snabbare som Lendify hade ansökt om tillstånd för att öppna sparkonton och därför blev nobben från Finansinspektionen en extra tuff smäll för bolaget. 

Lendify värderas till 1,2 miljarder i affären

Affären innebär att Lendifys tidigare ägare får ta del av aktier i Lunar, men det utgår däremot ingen kontant betalning.

Hur stor affär det rör sig om framgår inte, men enligt Breakits källor ska det röra sig om en värdering på cirka 1,2 miljarder kronor.

Lunar fick europeisk banklicens 2019 har de senaste åren tagit in över 600 miljoner kronor i riskkapital och bankutmanaren håller just nu på med en nylansering i Sverige.

”Vårt sikte är nu riktat mot Sverige som en nyckelmarknad för Lunar och vi ser fram emot att släppa en förbättrad version av vår bank-app och lansera produkter som är skräddarsydda för den svenska  marknaden”, sade Ken Villum Klausen, Lunars grundare och vd i samband med att bolaget tog in pengar i slutet av oktober förra året.

LÄS MER: Lendifys interna plan för att vända bolaget

LÄS MER: Lendifys vd lämnar bolaget

Läs mer