Israeliska soldater använde sig av Googles app – ledde till dödsfall

Breakit - Israeliska soldater använde sig av Googles app – ledde till dödsfall

TT samt Pressbild

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Två israeliska soldater hamnade helt fel när de använde sig av den Google-ägda navigationsappen Waze. Det hävdar israeliska myndigheter.

Den Google-ägda navigationsappen Waze har hamnat i rejält blåsväder, rapporterar Financial Times (låst bakom betalvägg).

Enligt affärssajten ska två israeliska soldater av misstag ha hamnat i ett palestinskt flyktingläger efter att ha använt sig av appens karta. Felkörningen skapade därefter turbulens, vilket resulterade i att minst en person uppges ha mist sitt liv.

”Soldaterna verkar ha använt sig av Waze”, säger Israels försvarsminister Moshe Ya’alon.

”Jag lärde mig tidigt vikten av att navigera med en riktig karta, känna till närområdet och inte lita för mycket på teknologi.”

Waze, som ursprungligen grundades i just Israel, har däremot inte velat ta på sig något ansvar för det inträffade. Enligt bolaget har appen en grundfunktion som gör det möjligt att identifiera Palestina-kontrollerade områden. Soldaterna ska dock ha misslyckats med att aktivera den funktionen.

”Waze har en specifik grundinställning som förebygger israeler från att välja vägar som är farliga eller förbjudna att köra genom”, skriver bolaget i ett uttalande.

Waze bygger sin kartfunktion på information och data från användarna själva, så kallad crowdsourcad information.

Google köpte bolaget 2013 för 1,3 miljarder dollar.

Läs fler artiklar
LÄS MER