Klassiska klädbolaget blev byggbolag – nu vill Wesc ta in 215 miljoner

Wesc Byggbranschen Börs
Klassiska klädbolaget blev byggbolag – nu vill Wesc ta in 215 miljoner

Wesc / Istockphoto

Finwire / Breakit

Vill göra fler uppköp inom byggsektorn.

Det börsnoterade svenska modebolaget Wesc grundades 1999 av Greger Hagelin och märket blev snart en succé. Men bolaget, som bland annat gjort satsningar på e-handel, har också haft stora problem de senaste åren med vikande försäljning och återkommande kapitalbehov.

Bolaget har därför bestämt sig för att ändra verksamhetsinriktning, från kläd- till byggbranschen. Företaget köpte bland annat ett saneringsföretag nyligen.

Nu vill Wesc genomföra en riktad nyemission på 215 miljoner kronor till kvalificerade investerare. Det framgår av ett pressmeddelande.

Emissionen omfattar 8,6 miljoner aktier till teckningskursen 25 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på 0,4 procent mot senaste stängningskursen på fredagen. Teckningskursen är fastställd genom förhandling med de kvalificerade investerarna.

De kvalificerade investerarna är fem personer, däribland Jan Persson som är vd och grundare av Kilenkrysset och Elias Georgiadis, vd och storägare i Stenhus Fastigheter.

Utspädningen i emissionen är på cirka 83,7 procent.

Kapital till förvärv

Emissionen görs efter att Wesc, som också byter namn till Vestum, aviserat fyra företagsförvärv den 7 april. Jakten på nya förvärv är vad som föranleder bolaget att ta in nytt kapital.

”Bolaget har som avsikt att hålla ett fortsatt högt förvärvstempo och har identifierat flertalet attraktiva förvärvsmöjligheter som passar väl in i Vestums förvärvsmodell. För att nyttja dessa tillväxtmöjligheter gör styrelsen bedömningen att det är lämpligt att stärka bolagets kassa. Vidare gör bolaget bedömningen att den riktade nyemissionen möjliggör gynnsammare förvärvskreditvillkor med nordiskt kreditinstitut”, heter det.

Emissionen är villkorad av att den bland annat godkänns av bolagsstämman den 20 maj, samt att Nasdaq First North godkänner bolagsbeskrivningen för den nya koncernen.

Läs fler artiklar
LÄS MER