Så gör du miljoner av luft – här är hemligheten (och haken)

Lundells vecka
Så gör du miljoner av luft – här är hemligheten (och haken)

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell hjälper dig denna vecka att bli rik. Det är faktiskt sant!

Med stigande fascination har jag de senaste dagarna blivit allt mer övertygad – det finns ett sätt att skapa pengar av luft. 

Och då snackar vi inte om några kronor på marginalen. Nej, här har vi ett upplägg som kan generera 100-tals miljoner, kanske till och med miljarder, helt lagligt.

Självklart finns det en hake. 

Men låt oss återkomma till den senare och först fokusera på möjligheterna. De är nämligen stora.

Efter att ha konsulterat tre av Sveriges framgångsrikaste investerare (samtliga miljardärer) vill jag nämligen hävda att det aldrig varit så enkelt att tjäna pengar på luft som just nu.

“Du förenklar så klart en del men visst har du en poäng”, konstaterade en av dem när vi sågs på en kopp te i veckan.

I grunden handlar det om en skevhet i marknaden. Alla de som snackar om att marknaden är perfekt och aldrig har fel har nämligen, just det, fel.

Så här gör du för att utnyttja den skevheten – steg för steg:

# Köp en e-handlare som är lönsam och växer stadigt. Omsätter bolaget 100 miljoner kronor med en vinstmarginal på knappa 10 procent så ligger prislappen på mellan 100 och 150 miljoner kronor.

# Ta bakvägen in till börsen. Leta reda på ett redan noterat bolag (det finns en hel hög på både First North och Spotlight) och gör ett omvänt förvärv. De gamla ägarna får en minoritet av dina aktier i utbyte mot att du tar över kontrollen. Vips så har du ett börsbolag (utan att behöva bränna dyra pengar på finansiella rådgivare och administration).

# Ditt e-handelsbolag som du köpte för högst 150 miljoner kronor är nu ett börsnoterat e-handelsbolag. Och den typen av bolag värderas i dagsläget till mellan 2 och 3 gånger omsättningen (förutsatt att de växer med lönsamhet). I ett slag är ditt bolag därför värt minst 250 miljoner kronor. Absolut ingenting har hänt i själva verksamheten. Men ändå har 100 miljoner kronor skapats för aktieägarna – av luft.

Låter det som en uppdiktad och konstruerad historia? Inte alls. Det här var nämligen i praktiken precis vad som skedde nu i veckan.

Då gjorde e-handlaren Carma (där mattförsäljaren Trendcarpet står för den stora delen av omsättningen) ett omvänt förvärv av First North-bolaget Online Brands. Bara någon månad tidigare försökte ägarna till Carma sälja bolaget utanför börsen. De fick in bud från flera tunga riskkapitalbolag som var villiga att betala 250 miljoner kronor.

Men Carma-gänget var övertygade om att de kunde få betydligt bättre betalt på börsen – och de fick rätt. När affären blev offentlig rusade kursen i Online Brands och på fredagen var bolaget värt över 500 miljoner kronor. Alltså dubbelt så mycket som riskkapitalisterna ville betala.

Förklaringen: E-handlare värderas mycket högre på börsen där aptiten på den typen av bolag just nu är i det närmaste omättlig. 

Resultat: Inom loppet av några timmar skapades 250 miljoner kronor – av luft.

Och det slutar inte där. Online Brand ska nu börja shoppa e-handlare utanför börsen i stor skala. Framgångsreceptet är det samma:

Köpa e-handlare för en omsättningsmultipel på mellan 1 och 1,5. Tryck in bolagen i den noterade koncernen där omsättningsmultipeln är 2 till 3. Med andra ord – bolagen de köper dubblas i värde från dag ett på börsen.

Så vad är då haken? 

I teorin finns det faktiskt ingen. Men i verkligheten är det så klart svårare att lyckas hitta bolag med rätt typ av entreprenörer. 

“Du måste vara supernoga när du utvärderar människorna bakom bolagen. Jag har bränt mig flera gånger då entreprenören blåst upp omsättningen och efter övertagandet helt lagt av och jobba”, berättade en av investerarna.

Samtidigt konstaterar både han och de andra investerarna jag rådfrågat att läget just nu är extremt bra för den här typen av affärer just på grund av att börsen betalar så bra i jämförelse med den onoterade miljön.

Själv är jag i alla fall rejält sugen på att göra några miljoner av luft. Ska vi göra tricket tillsammans?

Trevlig helg!

Läs mer

Jag kastar sten i glashus – men nu gör Stureplansmaffian bort sig

Tech-miljardären hjälpte mig att upptäcka en ny sjukdom – Exit-depressionen

Ta pengarna och spring – hetaste rådet på Stureplan just nu

Läs fler artiklar
LÄS MER